BiH
0

Tihić: Nije postignut napredak

FENA
Na današnjim pregovorima lidera osam bh. političkih partija o ustavnim promjenama nije postignut napredak, izjavio je večeras, oko 20 sati, za Agenciju FENA predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić.

Kako je Tihić ranije izjavio, tokom popodnevne pauze, lideri političkih stranaka su tokom prijepodneva razgovarali o državnom Parlamentu, Domu naroda i Zastupničkom domu, odnosno o načinu izbora poslanika u Domu naroda i načinu glasanja u Zastupničkom domu.

Ocijenio je da su i dalje na stolu dva suprostavljena koncepta pogleda na državu. Jedan, koji zastupaju stranke iz RS-a i kojima se pridružuje HDZ jeste entitetski koncept odnosno zajedničke institucije koje svoj legitimitet izvlače iz entiteta, a drugi je koncept državnih institucija koje svoj legitimitet izvlače iz volje građana ili pak Parlamenta BiH.

Lider SDA kaže da srpska strana insistira na zadržavanju entitetskog glasanja u Zastupničkom domu što, kako je rekao, taj dom čini domom entiteta.

Hrvatska strana, odnosno Dragan Čović, izašao je s prijedlogom da se i u Zastupnički dom uvede nacionalni ključ tako da najmanje 25 posto poslanika bude iz hrvatskog naroda.

Tihić smatra da je čak došlo do malog nazadovanja u odnosu na ono što je dosad postignuto.