Dodik i Čović u Mostaru
0

Tihić: Ne bih išao i da su me zvali

SRNA
Foto: A. Panjeta
Foto: A. Panjeta
Predsjednik SDA Sulejman Tihić izjavio je danas u Sarajevu da je stvar političkih stranaka ko će se s kim i kada sastajati i ocijenio da lider SNSD Milorad Dodik i šef HDZ BiH Dragan Čović ne mogu sami odgovoriti na krupna politička pitanja koja se nalaze pred BiH.

"Ne mislim da to može uraditi ni prudska trojka", rekao je Tihić novinarima komentarišući današnji sastanak Dodika i Čovića u Mostaru.

Tihić kaže da nije pozvan na današnji sastanak u Mostar,  ali i da ne bi  došao i da je i dobio  poziv.   

"Nisam za sastanke prudske trojke, ali jesam za sastanke lidera vladajuće parlamentarne većine",  kaže lider SDA. 

Prema njegovim riječima, odgovornost za stanje u zemlji treba da preuzmu najmanje lideri vladajućih stranaka, dok u razgovore o ustavnoj reformi treba da se uključe i lideri opozicije. 

Tihić je zamjerio međunarodnoj zajednici što "nema spremnost ni plan da se na aktivan način, koji bi doveo do rezultata, uključi u dogovore u BiH".

On smatra da je za ozbiljne razgovore potrebno prisustvo međunarodne zajednice, odnosno OHR-a, "da  se ne bi desilo, kao tokom prudskog procesa, da jedan lider govori da je dogovoreno jedno, a drugi da je dogovoreno drugo". 
"Neka bude prisutan svjedok, ne mora on imati posebnu ulogu, jer mi treba da se dogovaramo i ne trebamo našu obavezu prebaciti na druge", smatra Tihić.