BiH
0

Tihić: Moramo se odlučno suprotstaviti svim negiranjima zločina

FENA
Sulejman Tihić (Foto: Klix.ba)
Sulejman Tihić (Foto: Klix.ba)
"Moramo se odlučno suprotstaviti svim negiranjima zločina, jer negiranje zločina je na određen način i zločin", izjavio je Agenciji Fena dopredsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH i predsjednik SDA Sulejman Tihić povodom obilježavanja 21. godišnjice razmjene iz srpskih koncentracionih logora u kojima je bio zatočen zajedno sa građanima i braniocima Vukovara nakon što je taj grad okupiran u novembru 1991. godine.

Tihić će sutra, na poziv Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracionih logora u Vukovaru i Nemetinu kod Osijeka, prisustvovati obilježavanju te godišnjice.

Tihić je zarobljen u Bosanskom Šamcu u aprilu 1992. godine kada su ga okupirali pripadnici Specijalne jedinice MUP-a Srbije.

U periodu april - august 1992. godine, Tihić je prošao torture i zlostavljanja u pet zloglasnih srpskih koncentracionih logora: Bosanski Šamac, Batkovići kod Bijeljine, Brčko, te dva u Srbiji - Batajnica kod Beograda i Sremska Mitrovica, o čemu je svjedočio u svim relevantnim procesima koje je vodio Haški tribunal, saopćeno je danas iz njegovog kabineta.

Tihić je u izjavi Feni kazao da je nakon logora u kojima je bio u Bosanskom Šamcu, Brčkom, Bijeljini, iz Batajnice 27. maja prebačen u srpski koncentracioni logor u Sremskoj Mitrovici gdje su bili zatvarani i Vukovarci, a razmijenjen je 14. augusta.

"Razmjena je trajala 15 sati. U fondu patnji jednoga čovjeka, mislim da je sama ta razmjena dovoljna da se to rasporedi na cijeli život, jer to je bilo, tih 15 sati - tortura, neizvjesnost hoće li biti, neće li biti razmjena. Ali eto, hvala Bogu, da sam izašao na slobodu zajedno sa drugima", kazao je Tihić.

Dodao je da svake godine u Osijeku, odnosno Nemetinu, gdje je bila razmjena, zajedno sa logorašima iz Vukovara, obilježavaju taj dan. Upitan kakva je danas njegova poruka, Tihić je kazao da poruka treba da bude da se to svakako ne može zaboraviti.

"Trebamo učiniti sve da se nikada više takva vremena ne vrate i da se više nikada takvo jedno zlo ne ponovi bilo kome, ali i da odgovorni za te i sve druge zločine odgovaraju", poručio je Tihić.