BiH
0

Tihić: Istrajat ćemo na putu Alije Izetbegovića

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Sulejman Tihić je nakon vijesti o skrnavljenju mezara prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine rahmetli Alije Izetbegovića prekinuo privatnu posjetu porodici i odmah krenuo prema Sarajevu, gdje se njegov dolazak očekuje u kasnim popodnevnim satima.

Tihić će odmah posjetiti Šehidsko mezarje Kovači i mezar prvog predsjednika Bosne i Hercegovine rahmetli Alije Izetbegovića. Kontaktirao je i direktora Agencije za istrage i zaštitu Sredoja Novića, te komesara policije Kantona Sarajevo Himzu Selimovića i zatražio hitno poduzimanje svih radnji iz njihove nadležnosti.

Kao predsjednik SDA, Tihić je sazvao hitnu proširenu sjednicu Predsjedništva Stranke, koja će biti održana danas u 18.00 sati u sjedištu SDA u Sarajevu.

U izjavi za javnost predsjedavajući Predsjedništva BiH Sulejman Tihić navodi da je skrnavljenje mezara prvog predsjednika Bosne i Hercegovine rahmetli Alije Izetbegovića gnusan teroristički i zločinački čin! To je atak na Bosnu i Hercegovinu, mir i suživot, ali i pokušaj destabilizacije prilika u našoj zemlji.

"Počiniteljima ovog zločina poručujem da je rahmetli Alija Izetbegović u srcima svih bh. patriota. On je utemeljitelj i borac za samostalnost i odbranu države Bosne i Hercegovine, ravnopravnost i suživot svih njenih naroda i građana i nikakve eksplozije ga neće izbrisati! Naprotiv, ovaj gnusni teroristički akt još više učvršćuje bh. patriote i branioce naše domovine da istrajemo u borbi za onakvu Bosnu i Hercegovinu za kakvu se zalagao rahmetli predsjednik Izetbegović i za koju su živote i zdravlje dali njeni najbolji sinovi", kaže u izjavi za javnost predsjedavajući predsjedništva BiH Suljeman Tihić.

On traži da se utvrdi odgovornost onih koji su bili zaduženi za sigurnost Šehidskog mezarja Kovači i mezara prvog predsjednika Bosne i Hercegovine. Također zahtijeva hitno djelovanje nadležnih institucija, kako bi bili utvrđeni motivi, a počinioci ovog terorističkog čina odmah identificirani i uhapšeni.