Ivanić o Tihićevoj izjavi
0

'Tihić indirektno prijeti ratom'

SRNA
Predsjednik PDP-a Mladen Ivanić izjavio je Srni da lider SDA Sulejman Tihić ima obavezu da spriječi sukobe i da indirektne prijetnje ratom, ukoliko OHR bude ukinut prije završetka ustavne reforme, nisu dobre i da neće naići na podršku.

"Obaveza Tihića je da spriječi sukobe i svoju odgovornost za eventualne sukobe ne može da prebacuje ni na koga drugog, a posebno ne na OHR. Njegova obaveza, obaveza lidera iz Sarajeva je da, ukoliko su već otvorili takvu temu, spriječe da se o bilo čemu takvom uopšte razmišlja", rekao je Ivanić, komentarišući Tihićevu izjavu da OHR ne treba da bude ukinut dok ne bude završena ustavna reforma, jer u suprotnom, kako je naveo, može doći i do sukoba čiji karakter nije moguće predvidjeti.

On je dodao da zabrinjava što ovakvi stavovi dolaze od lidera najveće bošnjačke partije, koji do skora nije upošte spominjao takvu mogućnost, nego je gradio imidž umjerenog i realnog čovjeka.

"Očito se vrše pripreme za nove izbore. Gospodin Tihić sada, nakon perioda kada mu je trebalo i kada je dobio podršku međunarodnih institucija kao umjeren i blag političar, očito želi da se pokaže kao tvrd, jer samo na toj osnovi može dobiti buduće izbore", ocijenio je Ivanić.

Lider PDP-a je potvrdio da je bilo nekih usmenih razgovora o tome da 9. i 10. jula u Francuskoj bude održan sastanak predstavnika osam političkih partija iz BiH, na kojem bi razgovarali o modalitetima promjene ustava BiH, ali da još ništa nije dogovoreno.

"To je za mene jedan neobavezujući sastanak, ukoliko uopšte bude održan. Koliko znam, još ništa nije dogovoreno, osim što je bilo usmenih naznaka", rekao je Ivanić.

On nije mogao da kaže da li će neko od predstavnika PDP-a učestvovati na tom sastanku, ukoliko do njega dođe.
"Vidjeću kako će drugi reagovati. Ukoliko to bude dovoljno reprezentativan sastanak, onda da. Nisam bio u kontaktu ni sa kim drugim, tako da u ovom trenutku zaista ništa ne mogu reći", rekao je Ivanić.