BiH
5

Tihić i Raguž: BiH je na nizbrdici

FENA
Sulejman Tihić (Foto: AFP)
Sulejman Tihić (Foto: AFP)
Predsjednik SDA Sulejman Tihić i predsjednik HDZ 1990. Martin Raguž, razgovarali su danas o rješavanju problema koji su od izuzetnog značaja za BiH implementacija presude 'Sejdić i Finci', pitanje vojne imovine, Mostara, problemima u Federaciji BiH i Vladi FBiH.

Tihić je na konferenciji za medije koja je održana poslije sastanka uz čestitku Ragužu na izboru za predsjednika stranke HDZ 1990. izrazio očekivanje da će saradnja dvije stranke biti intenzivirana jer, kako je kazao "ove dvije narodnjačke stranke (SDA i HDZ 1990.) surađuju duže vremena i u okviru institucija vlasti i u okviru narodnjačkih stranaka".

"Smatramo da u narednom periodu moramo riješiti pitanje "Sejdić i Finci" i otkočiti dalji put BiH, odnosno omogućiti aplikaciju za kandidatski status u EU i članstva u NATO savezu. I Mostar kao važno pitanje", kazao je Tihić.

Mišljenja je da treba ojačati dijalog i da „na ovaj način iniciramo jači unutrašnji dijalog svih političkih subjekata o temeljnim pitanjima BiH“.

"Trebamo sjesti, razgovarati o svim pitanjima, problemima i stvoriti nove temelje uređenja funkcionalne i efikasne BiH gdje će se uvažavati kolektivna nacionalna i ljudska prava, i moramo učiniti sve kako bi BiH vratila svoj kredibilitet na međunarodnoj političkoj sceni, jer ugled BiH je na niskom nivou", naglasio je Tihić.

Istakao je da SDA nije zainteresirana za ulazak u vlast ako se prethodno ne napravi dogovor o ključnim pitanjima koja je naveo.

Također je i predsjednik HDZ 1990. Martin Raguž suglasan u tome da je nužno učiniti sve da se deblokira proces u kome se našla BiH, a to je nizbrdica.

"Suglasili smo se da je potrebno mijenjati matricu konfrontiranja, postaviti matricu suradnje, isključiti kombinacije 'dvojica protiv jednoga' u zemlji kao što je BiH, i pokrenuti jedan ozbiljan unutarnji dijalog da se riješe osnovna pitanja nesavršenosti Dejtona i političke i evropske budućnosti BiH", rekao je Raguž.

Zahvalio je Tihiću na čestitkama i kazao kako je razgovor bio izuzetno koristan.

"Treba biti kreativan, zato smo mi tu, imamo odgovornost, da u naredna dva tri mjeseca dođemo do rješenja", naglasio je Raguž.

Istakao je kako HDZ 1990. uopšte nije fokusiran na prekompoziciju vlasti ako ne bude načela, principa u naredna dva tri mjeseca.

"Vjerujem da ćemo u okviru saradnje narodnjačkih stranaka rabiti jednu novu paradigmu da prije izbora možemo dogovoriti određene politike koje mogu dobiti povjerenje birača i da nakon izbora, SDA, HDZ 1990, i druge narodnjačke stranke trebaju biti lideri u stvaranju te nove paradigme", naglasio je Raguž.

Raguž je imao razgovore sa liderima političkih stranaka u BiH, Zlatkom Lagumdžijom, Mladenom Bosićem, Fahrudinom Radončićem, Mladenom Ivanićem, a nagovijestio je i da će razgovarati sa SNSD-om jer, kako je na kraju kazao „moja je želja da donesem pozitivnog vjetra“.