{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tihić, Dodik i Čović pozvali na podržavanje dogovorenih rješenja

F
26.1.2009. u 17:31
0
14
Tihić, Dodik i Čović pozvali na podržavanje dogovorenih rješenja
0
Tihić, Dodik i Čović pozvali na podržavanje dogovorenih rješenja
Foto: Arhiv
Lideri SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH Milorad Dodik, Sulejman Tihić i Dragan Čović pozvali su danas i druge stranke u BiH da podrže rješenja koja su dogovorili i da se ona što prije nađu u parlamentarnoj proceduri kako bi deblokirali pitanja vezana za evropske integracije i napravili napredak na putu BiH u Evropu.
Lider SDA Sulejman Tihić je na pres-konferenciji nakon zajedničkog sastanka u Banjoj Luci izrazio uvjerenje da je postignut još jedan napredak u pravcu pojašnjenja dogovora iz Pruda, te definiranja odgovora na neka pitanja koja su se u međuvremenu pojavila kao sporna.

Zaključena je rasprava i posao, kako je naglasio, kada je u pitanju državna imovina, popis stanovništva, povratak, te pravni status Distrikta Brčko, što je precizirano u zajedničkoj izjavi.

Dalji posao, naveo je, treba da urade nadležne institucije, komisije, Vijeće ministara, parlament BiH i druge, a važno je da svi preuzmu odgovornost za to.

„Nas trojica smo odlučili da budemo preteča osoba koje imaju hrabrosti da preuzmu odgovornost za rješavanje ovih važnih pitanja bez obzira na sve rizike šta to može da znači i nerazumijevanje kojima smo bili nekada izloženi“, rekao je lider SDA i dodao da je lako rušiti dogovor, ali se treba razgovarati na bazi konsenzusa.

Uz poziv drugim strankama i nezavisnim poslanicima da podrže dogovoreno, Tihić je kazao da BiH može opstati samo kao država ravnopravnih naroda i građana za što je potreban kompromis domaćih političkih snaga.

Tihić ističe da predstoji rad na ustavnoj reformi zašto treba više političke podrške drugih stranaka koje je pozvao da se uključe u razgovore.

Lider HDZ-a Dragan Čović kazao je da je dogovoreno dosta pitanja koja opterećuju bh. javnost, te pozvao i druge, „koji su do sada sa nevjericom gledali na njihove dogovore“, da ih prihvate jer oni, kazao je, nemaju alternative.

Pozvao je, također, i predstavnike međunarodne zajednice u BiH da konačno onome što je dogovoreno oko imovine, popisa stanovništva, Brčkog i fiskalne politike, daju podršku kako bi se ta pitanja našla u parlamentarnoj proceduri.

„Puno je onih koji su u posljednje vrijeme osporavili ono što smo mi potpisali prije dva mjeseca, a mislim da bi trebali biti ohrabreni time da se mi domaći političari možemo dogovoriti oko ključnih stvari“, kazao je Čović.

Ponovio je zajednički stav kojim smatraju da su današnjim sastankom svi elementi Prudskog dogovora poptuno završeni i sada ih predaju zakonodavnoj vlasti BiH, a nastavljaju razgovarati isključivo oko ustavnih promjena u BiH.

Lider SNSD-a Milorad Dodik kazao je na pres-konferenciji da današnji dogovor u Banjoj Luci dolazi u veoma bitno vrijeme za BiH, imajući u vidu sve ono što nas čeka vezano za evropske integracije, te činjenicu da je visoki predstavnik Miroslav Lajčak prihvatio novu dužnost.

Dodik smatra da je nakon današnjeg sastanka i operativno riješeno pitanje državne imovine, Brčko Distrikta i popisa stanovništva, te je stavljena tačka na te oblasti što se tiče daljnjih njihovih razgovora.

„Kada je u pitanju državna imovina smatramo da smo definitivno uspostavili konsenzus koji je neprikosnoven s stanovišta onoga što treba da uradi nadležna komisija za izradu zakona“, rekao je Dodik.

Pitanje Ustava BiH, kako je dodao, istovremeno je započeto novom zajedničkom izjavom koja sadrži osnovne principe, a nastavljaju dalje da rade 23. februara u Mostaru kada će domaćin sastanka biti lider HDZ-a Dragan Čović.

Dodik je izrazio zadovoljstvo današnjim sastankom kojim je, kazao je, potvrđena njihova opredijeljenost za Prudski sporazum.

Lider SDA Sulejman Tihić komentirao je i pitanje oko promjene Ustava BiH, ističući da će više riječi biti na narednom sastanku, jer sada su dogovorena načela.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: