BiH
0

Tihić će se odazvati svakom sastanku s najmanje pet lidera

FENA
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić je danas u Sarajevu izjavio novinarima da će se odazvati svakom sastanku koji podrazumijeva učešće najmanje pet lidera, a poželjno je da to bude sedam i sastanku kojem prisustvuju predstavnici EU i SAD-a. Odgovarajući na novinarsko pitanje zašto je otkazao za jučer planirani sastanak lidera bh. političkih stranaka, kazao je da, obzirom da je jedan broj važnih političkih stranaka, njihovih lidera, otkazao učešće taj sastanak ne bi imao kapacitet da donosi odluke, posebno odluke koje se tiču ustavne reforme.

On je ponovio stav svoje stranke da će učestvovati u razgovorima sa onim političkim strankama, najmanje s onima koji predstavljaju parlamentarnu većinu, a kad je u pitanju Ustav i sa opozicionim strankama, „jer pitanje ustava nije samo pitanje pozicije nego i opozicije“.

  • Nismo imali suglasnost Stranke za BiH, SDP-a BiH. HDZ 1990 je rekao da će učestvovati ukoliko i drugi budu, pošto drugi ne učestvuju onda bi se moglo desiti da ni oni ne dođu. HDZBiH se nije izjasnio. Svi su na određen način pokazali svoj odnos i odgovornost prema državi, problemima s kojima se susrećemo, kazao je Tihić.

Dodao je kako vjeruje da bi ovaj sastanak koji je bio zakazan, u kapacitetu i formi kako bi se odvijao, gdje bi osim sedam domaćih lidera prisustvovali i predstavnici EU i SAD, mogao dati rezultate.

  • Sami lideri ne mogu ili teško se mogu dogovoriti o važnim pitanjima. Isto tako, međunarodna zajednica ne može i ne želi rješavati naše probleme. Jedino kombinacija zajedničkog rada domaćih političara, uz pomoć međunarodne zajednice, može dati rezultat“, smatra Tihić.

On je kazao da „šta i kako dalje“ treba pitati one koji stalno odbijaju, koji ne nude nikakva rješenja, koji su odbili i 2006. godine „aprilski paket“, koji odbijaju i „butmirski paket“.

  • Oni bi trebali da kažu šta i kako dalje, šta je alternativa „butmirskom paketu“, kazao je Tihić.