Kalabić o ustavnim reformama
0

"Tihić blokira formiranje komisije"

SRNA
Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Drago Kalabić izjavio je danas Srni da nema ni teoretske šanse da ovaj dom razmatra ''mrtvu'' odluku o pristupanju izmjenama Ustava BiH, za koju su ranije glasala tri delegata SNSD-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

''Povodom pokušaja zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Sulejmana Tihića da na posljednjoj sjednici zajedničkog kolegijuma oba doma ponovo aktivira 'mrtvu odluku' iz Doma naroda vezanu za ustavne promjene, želim da kao šef Kluba poslanika SNSD-a jasno kažem da nema ni teoretske šanse da takva odluka uopšte dođe i bude razmatrana u Predstavničkom domu'', rekao je Kalabić.

On je ustvrdio da je riječ o ''apsolutno politički mrtvoj odluci'' i o gubljenju vremena, a da je moguće i da je riječ ''o posljedici Tihićevih unutarstranačkih priča pred Kongres SDA''.

''Mi smo očekivali da će Tihić na zajedničkom kolegijumu oba doma parlamenta BiH shvatiti realnost da ta odluka više nema nikakvu važnost i da ne može biti osnova za rad komisije koja bi trebalo da bude formirana'', rekao je Kalabić.

On smatra da je Tihić na taj način blokirao formiranje te komisije.

''Za nas u Klubu poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu odluka iz Doma naroda više ne postoji, s obzirom da je Dom naroda u posljednje vrijeme postao dom politički frustriranih tipova poput Tihića ili drugog zamjenika Mladena Ivanića, koji ne vrše svoje funkcije u skladu sa pozicijama na kojima se nalaze u Domu naroda, nego pokušavaju da vrše svoje političke i stranačke promocije'', rekao je Kalabić.

On je ponovio da se na sjednici zajedničkog kolegijuma oba doma parlamenta BiH očekivao određeni progres za formiranje komisije za pripremu ustavne reforme u BiH, ali da je taj posao blokirao upravo Tihić.

''Naš uslov je da se razgovara na bazi konsenzusa i da tek naknadno razgovaramo o metodu i sadržaju rada komiisije. Međutim, Tihić je to blokirao sa namjerom da podloga za taj posao bude sporna odluka iz Doma naroda, za koju sam već rekao da je ništavna'', zaključio je Kalabić.