BiH
0

Tihić: BiH s jednim predsjednikom je u interesu države i građana

NINA
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Sulejman Tihić danas je u Sarajevu održao predavanje o temi "Bosna i Hercegovina s jednim predsjednikom - budućnost ili utopija", koje je organizovao Nacionalni demokratski institut za međunarodne odnose (NDI).

Tihić je naglasio da vjeruje u Bosnu i Hercegovinu kao državu s jednim predsjednikom u budućnosti, jer je to, kazao je, u interesu svih njenih naroda i građana, te da je to funkcionalnije i znatno jeftinije.

“Sadašnje rješenje je rezultat kompromisa i nepovjerenja koje je postojalo u vrijeme zaključivanja Daytonskog mirovnog sporazuma. Sigurno je da bi to zahtijevalo i drukčiju ustavnu poziciju predsjednika u odnosu na sadašnje Predsjedništvo. Najvjerojatnije bi neke nadležnosti bile reducirane ili ograničene, što je već i sada slučaj”, kazao je Tihić.

Oni koji su protiv ovakvih rješenja, naglasio je Tihić, vjerojatno nisu do kraja opredijeljeni za Bosnu i Hercegovinu, a najbolji način da se ugrozi postojanje države, pa i Bosne i Hercegovine, jesu nefunkcionalne i skupe institucije.

“Na to su računali oni koji ni u Daytonu nisu htjeli Bosnu i Hercegovinu, a poslije njihovi politički sljedbenici koji i danas opstrukcijom i usporavanjem reformi žele zadržati nefunkcionalna i skupa rješenja”, zaključio je Tihić naglašavajući da je BiH s jednim predsjednikom je u interesu naše zemlje i svih njezinih građana.

Predavanje je održano za 60 studenata završnih godina studija politologije, ekonomije, prava i filozofije sa Univerziteta u Sarajevu, Univerziteta u Banjoj Luci i Univerziteta u Istočnom Sarajevu, koji se osposobljavaju za predstojeći profesionalni rad i angažman u Institucijama BiH.