BiH
0

Tihić: Amandmani na ustav važan korak naprijed i treba ih usvojiti

FENA
Jedinstven stav svih zvaničnika Sjedinjenih Američkih Država uključujući i međunarodnih finansijskih institucija i nevladinih organizacija je da su amandmani na Ustav Bosne i Hercegovine važan korak naprijed i da ih treba usvojiti, izjavio je danas predsjedavajući Predsjedništva BiH Sulejman Tihić.

On je, po povratku iz višednevne posjete SAD-u, na Sarajevskom aerodromu kazao kako su američki zvaničnici iskazali zabrinutost zbog neusvajanja ustavnih amandmana smatrajući da BiH sebi ne može priuštiti da izgubi još četiri godine.

Prema Tihićevim riječima, oni su izrazili bojazan da će to usporiti proces reintegracije zemlje i njen put prema članstvu u euroatlantskim strukturama te radikalizirati situaciju u zemlji.

-Oni smatraju da amandmane treba što prije usvojiti i početi pripreme za drugu fazu reformi, izjavio je Tihić.

Upozorio je da podrška finansijskih institucija kao što su Svjetska banka i Međunarodni momentarni fond, dobrim dijelom ovisi od usvajanja amandmana na Ustav jer oni kao i EU i NATO za partnera i pregovarača žele državu koja će biti kompetentna ne samo da pregovara već i da implementira dogovoreno.