BiH
0

Tihi kradljivac kostiju: Od osteoporoze u BiH boluje 162.000 žena

Piše: A. Dž.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Osteoporoza je globalni problem i jedno od pet najčešćih hroničnih oboljenja od kojeg svake godine u svijetu oboli 200 miliona ljudi, mahom žena, rečeno je na konferenciji za novinare u povodu Svjetskog dana osteoporoze.

Kompanija Roche je u saradnji sa Udruženjem za osteoporozu FBiH i Udruženjem fizijatara FBiH pokrenula kampanju pod nazivom "Jake žene čine žene još jačim" s ciljem da ukaže na značaj prevencije, rane dijagnostike i adekvatnog liječenja te bolesti.

Adnan Filipović, direktor kompanije Roche, kazao je da su podizanje svijesti, edukacija i upozoravanje na prevenciju krucijalne kada je u pitanju osteoporoza.

Upozorio je i na lomove koji predstavljaju veliki problem i koji su uzrok smrti 25 posto pacijenata.

"Kosti kod starijih osoba su porozne, krhke i lakše se lome od kostiju onih koji su ih zdravim načinom života i prevencijom očuvali. Svaki lom je veoma kompliciran za liječenje i iziskuje dodatne napore i resurse", kazao je Filipović naglasivši da terapija postoji, ali da se prije svega mora fokusirati na zdrav način života.

Osteoporoza je, prema riječima Šekiba Sokolovića, predsjednika Udruženja za osteoporozu FBiH, tiha epidemija i globalni problem. Zvanični podaci kazuju da je u BiH 162.000 oboljelih te da 30 posto žena u postmenopauzi ima osteoporozu.

"Predviđa se da će do 2050. biti šest miliona fraktura godišnje zato što stari populacija i mi moramo voditi brigu o tim ljudima", naglasio je Sokolović.

Doktor Mirsad Muftić, predsjednik Udruženja fizijatara FBiH, istaknuo je da, ako napunimo kosti u djetinjstvu i mladosti, onda ćemo znatno kasnije ući u osteoporozu ili će komplikacije biti manje.

"Preporučuje se što više kretanja i sporta, manje gaziranih pića, alkohola i duhana. Druga veoma važna stvar je dijagnostika i tu moramo razmišljati multidisciplinarno. Veoma važnu ulogu imaju ljekari porodične medicine, jer su oni ti koji najviše kontaktiraju s pacijentima i znaju da li imaju genetsku predispoziciju ili su u rizičnoj grupi", kaže Muftić.

Postoje dvije metode rane dijagnostike: ultrazvučna, koja podrazumijeva mjerenje gustine kostiju petne kosti i osteodensitometrija, koja je zlatni standard, a podrazumijeva procjenu gustine kostiju donjeg dijela leđa.

Muftić je upozorio na značaj adekvatne ishrane bogate mlijekom i mliječnim proizvodima, suhim šljivama, morskim plodovima, bademima...

"Druga bitna stvar je dovoljan unos kalcija i vitamina D, zatima svakodnevna šetnja i lagane vježbe. Veoma je važno prilagoditi životni prostor starijima i ukloniti potencijalne prepreke u domovima", rekao je Muftić.

Doktorica Dijana Avdić kazala je da postoji više vrsta osteoporoze te da najviše obolijevaju žene, ali da ima i muških pacijenata.

Vezani članci