BiH
0

TIBiH: U BiH nije zabilježen napredak u borbi s korupcijom

FENA
Reforme koje su preduzimane u proteklom periodu očito su počele da daju institucionalne rezultate, ali se nisu pretvorile u konkretne efekte što je razlog da Bosna i Hercegovina ove godine dijeli 93. do 99. poziciju na Globalnom indeksu percepcije korupcije.

Ovo je danas na pres-konferenciji u Banjoj Luci ocijenio predsjedavajući Odbora direktora Transparency International (TI) BiH Boris Divjak saopćavajući rezultate najreprezentativnijeg svjetskog istraživanja o korupciji koje je obuhvatilo 163 države.

"Naša zemlja ove godine nije zabilježila napredak, odnosno ostala je na istom mjestu kao i prošle godine i dijeli 93. do 99. poziciju s Argentinom, Armenijom, Eritrejom, Sirijom i Tanzanijom, zadržavši ocjenu 2,9 što ukazuje da je pad na listi isključivo nominalno uzrokovan većim brojem zemalja koje su ove godine obuhvaćene Globalnim indeksom percepcije korpucije", kazao je Divjak.

Istaknuo je da je ključni uzrok za tako razočaravajuće rezultate to što ne postoji politička volja vlasti BiH za borbu protiv korupcije. Upozorio je i da će se BiH naći na samom začelju tabele ukoliko ne bude jasno izražene volje vlasti, sadržane u provodivoj, sveobuhvatnoj, državnoj strategiji borbe protiv korupcije.

Divjak je posebno naveo da tužilaštva i pravosuđe BiH i pored provedene reforme nisu pokazala značajnije rezultate u procesuiranju korupcije i zajedno s policijskim strukturama i agencijama za provođenje zakona, koje su u znatnoj mjeri eksponenti interesa političkih partija nego institucije čiji je rad utemljen na zakonu, predstavljaju sastavni dio problema.

"Istraživanja koja su vršena u proteklom periodu ukazuju da je najveća prepreka za borbu protiv korupcije prisustvo korupcije u samom vrhu vlasti, te izuzetno izraženo prisustvo efekta - zarobljene države, odnosno neprimjerenog utjecaja moćnih oligarhija i kriminalih grupa na vlasti", kazao je Divjak dodajući da iz godine u godinu prema svim relevatnim istraživanjima političke partije predstavljaju najkorumpiraniji segment društva, a koje iz državnih kompanija i kroz zloupotrebe procesa privatizacije i dalje izvlače enormne svote ilegalno stečanog novca. Poređenje ukazuje i da BiH zaostaje i za zemljama najbližeg okruženja.

"Razlog za radovanje ove godine ima Srbija koja bilježi konstantan rast, pa je ove godine prestigla BiH i nalazi se na 90. mjestu, s ocjenom 3,0, dok je Hrvatska ove godine na 69. poziciji s istom ocjenom kao i prošle godine", istaknuo je predsjedavajući odbora direktora TIBiH.

Divjak je kazao da, kada se posebno posmatraju bh. entiteti, RS se nalazi u boljoj poziciji od Federacije BiH, što je uzrokovano lošim stanjem u kantonima, prevelikim ovlaštenjima koje imaju i drugim segmentima, ali i time što u RS-u efikasnije radi služba za reviziju javnog sektora.