BiH
9

TIBiH: Suspendovana primjena Zakona o finansiranju političkih partija

FENA
Transparency International Bosne i Herecegovine (TI BiH) smatra potpuno neprihvatljivim to što je Centralna izborna komisija BiH (CIK BiH) obustavila postupake protiv političkih stranaka zbog kršenja Zakona o finansiranju političkih partija BiH, a po odluci Suda BiH.

U saopćenju TIBiH se navodi da je na ovakav način suspendovanja primjena Zakona o finansiranju političkih partija, a "potpuno nevjerovatnim kvalifikacijama Suda BiH", poslana poruka političkim partijama i javnosti da je čak i finansiranje političkih partija iz ilegalnih izvora i na ilegalan način potpuno prihvatljivo.

"Naime, Centralna izborna komisija je prvobitno utvrdila da je SNSD primao zabranjene priloge i izrekla sankciju ovoj partiji u iznosu od 18.000 KM. Također, analize TIBiH su pokazale, a CIK takođe utvrdio da SNSD u izvještajima nije prikazao nastupe Svetlane Ražnatović tokom kampanje pred opšte izbore 2010. godine, i za ovo sankcionisala SNSD u iznosu od 5.000 KM", navodi se u saopćenju TI BiH.

Međutim, dodaje se, nakon što je Apelacioni odjel Suda BiH prihvatio žalbu SNSD-a, bez jasnih osnova, i vratio slučaj na razmatranje CIK-u, ona je predmet obustavila.

Iz TIBiH navode da, osim SNSD-a, obustavljene su i prvobitno izrečene sankcije za SDA, Našu stranku, SDU, HSPBiH i A-SDA, također za neprijavljivanje priloga.

U saopćenju se ističe da nalazi TIBiH već godinama ukazuju na brojne zloupotrebe partija tokom predizbornih kampanja, što uključuje neprijavljivanje svih troškova predizbornih skupova (posebno, kao u slučaju SNSD-a, pri organizaciji koncerata i prijavljivanja honorara izvođača), zloupotrebe budžetskih sredstava u svrhu promocije stranke, itd.

"Predviđene sankcije za ovakve prekršaje su ionako izrazito niske, a konstantna praksa Suda BiH da poništava odluke CIK u kojima se strankama izriču sankcije dodatno opstruiše primjenu Zakona o finansiranju političkih partija i čini ga potpuno besmislenim, jer ukoliko stranke ne trpe posljedice za kršenje Zakona, ništa ih ni ne motiviše da ga poštuju", navodi se u saopćenju.

Stoga, dodaje se, kao jedno od najvažnijih pitanja za ukupno funkcionisanje političkog sistema u BiH nameće se adekvatna regulacija finansiranja politčkih partija, kroz unapređenje zakonskog okvira i njegove dosljednje implementacije, "posebno imajući u vidu štetu načinjenu izmjenama Zakona o finansiranju političkih partija 2012. kojim je zakonski okvir devastiran i dodatno omogućene zloupotrebe".