BiH
0

TIBiH: Poziv premijeru i članovima Vlade da objave informacije o svom interesu u javnim preduzećima

FENA
Aktuelna situacija u javnim preduzećima potpuno potvrđuje upozorenja i nalaze brojnih istraživanja Transparency Internationala BiH da se kroz funkcioniranje javnih preduzeća i procese privatizacije odvija korupcija ogromnih razmjera, što su i ključni razlozi zašto je BiH okarakterizirana u relevantnim istraživanjima kao “zarobljena država”, saopćeno je danas iz TIBiH.

Kako je istaknuto zaključivanje štetnih ugovora, netransparentno raspolaganje imovinom javnih preduzeća, brutalno kršenje pravila korporativnog upravljanja i potpuno podređivanje funkcioniranja preduzeća interesima političkih elita i njima bliskim oligarhijama sastavni su dio poslovanja javnih preduzeća.

Posljednja dešavanja u najvećim javnim preduzećima u Federaciji BiH: BH Telecom i Elektroprivreda upravo su najsvježiji primjeri, navode iz TIBiH te ističu da podjela plijena između suprotstavljenih partijskih oligarhija najbolje se manifestuje imenovanjem isključivo podobnih u menadžment javnih preduzeća, što sigurni u vlastitu nedodirljivost najviši zvaničnici otvoreno i javno ističu.

"Smatramo neophodnim javno objavljivanje informacija o vlasničkom udjelu u privrednim subjektima svih članova Vlade Federacije BiH uključujući i premijera. Bilo bi nedopustivo da isti ljudi odlučuju o pitanjima u kojima imaju privatni interes, koji je očigledno u sukobu s javnim interesom", navodi se u saopćenju.

TIBiH također smatra neophodnim provođenje detaljne istrage o poslovnim aranžmanima i ugovorima koje je sklapala Elektroprivreda BiH, imajući u vidu da su se u medijima pojavljivale razlicite informacije koje su iznosili predstavnici Vlade FBiH i Elektroprivrede BiH, a koje otvaraju osnovane sumnje da se radi o flagrantnom kršenju zakona.

TIBiH očekuje i ubrzane pozitivne aktivnosti Ureda glavnog revizora FBiH te upozorava da će navedeno stanje imati nesagledive posljedice na razvoj zemlje i da svakako utječe na rast siromaštva i smanjenje životnog standarda.

TIBiH podsjeća da su svi dosadašnji apeli upućeni vlastima ostali bez odgovora te da tužilaštva ne nalaze nikakve osnove za provođenje istrage.

Stoga je TIBiH zatražio i dobio podršku i uglednih međunarodnih finansijskih institucija kao što su Svjetska banka i Međunarodni monetarni fond da javno djeluje da bi se s ovakvim praksama smjesta prekinulo, navodi se u saopćenju.