{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


TIBiH: Poziv premijeru i članovima Vlade da objave informacije o svom interesu u javnim preduzećima

F
19.11.2007. u 15:15
0
0
TIBiH: Poziv premijeru i članovima Vlade da objave informacije o svom interesu u javnim preduzećima
0
TIBiH: Poziv premijeru i članovima Vlade da objave informacije o svom interesu u javnim preduzećima
Aktuelna situacija u javnim preduzećima potpuno potvrđuje upozorenja i nalaze brojnih istraživanja Transparency Internationala BiH da se kroz funkcioniranje javnih preduzeća i procese privatizacije odvija korupcija ogromnih razmjera, što su i ključni razlozi zašto je BiH okarakterizirana u relevantnim istraživanjima kao “zarobljena država”, saopćeno je danas iz TIBiH.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Kako je istaknuto zaključivanje štetnih ugovora, netransparentno raspolaganje imovinom javnih preduzeća, brutalno kršenje pravila korporativnog upravljanja i potpuno podređivanje funkcioniranja preduzeća interesima političkih elita i njima bliskim oligarhijama sastavni su dio poslovanja javnih preduzeća.

Posljednja dešavanja u najvećim javnim preduzećima u Federaciji BiH: BH Telecom i Elektroprivreda upravo su najsvježiji primjeri, navode iz TIBiH te ističu da podjela plijena između suprotstavljenih partijskih oligarhija najbolje se manifestuje imenovanjem isključivo podobnih u menadžment javnih preduzeća, što sigurni u vlastitu nedodirljivost najviši zvaničnici otvoreno i javno ističu.

"Smatramo neophodnim javno objavljivanje informacija o vlasničkom udjelu u privrednim subjektima svih članova Vlade Federacije BiH uključujući i premijera. Bilo bi nedopustivo da isti ljudi odlučuju o pitanjima u kojima imaju privatni interes, koji je očigledno u sukobu s javnim interesom", navodi se u saopćenju.

TIBiH također smatra neophodnim provođenje detaljne istrage o poslovnim aranžmanima i ugovorima koje je sklapala Elektroprivreda BiH, imajući u vidu da su se u medijima pojavljivale razlicite informacije koje su iznosili predstavnici Vlade FBiH i Elektroprivrede BiH, a koje otvaraju osnovane sumnje da se radi o flagrantnom kršenju zakona.

TIBiH očekuje i ubrzane pozitivne aktivnosti Ureda glavnog revizora FBiH te upozorava da će navedeno stanje imati nesagledive posljedice na razvoj zemlje i da svakako utječe na rast siromaštva i smanjenje životnog standarda.

TIBiH podsjeća da su svi dosadašnji apeli upućeni vlastima ostali bez odgovora te da tužilaštva ne nalaze nikakve osnove za provođenje istrage.

Stoga je TIBiH zatražio i dobio podršku i uglednih međunarodnih finansijskih institucija kao što su Svjetska banka i Međunarodni monetarni fond da javno djeluje da bi se s ovakvim praksama smjesta prekinulo, navodi se u saopćenju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: