|

TIBiH: Loše stanje medijskih sloboda u BiH i regionu

TIBiH: Loše stanje medijskih sloboda u BiH i regionu
0
F
FENA
29.9.2016. u 11:57
7
komentara
0

dijeljenja
TIBiH: Loše stanje medijskih sloboda u BiH i regionu
Stanje medijskih sloboda nije dobro ni u BiH, ni susjednim zemljama, Srbiji i Hrvatskoj rečeno je danas uoči regionalne konferencije "Korupcija, mediji i cenzura na zapadnom Balkanu", koju je u Banjoj Luci organizirao Transparency International (TI) u BiH.
"Stanje medijskih sloboda se reflektuje na ukupno stanje u državi. Tamo gdje mediji nisu slobodni nije slobodan niko i to je jedna svakodnevna borba", rekao je izvršni direktor TIBiH Srđan Blagovčanin.

Ukazao je i na probleme u primjeni zakona o slobodi prostupa informacijama.

TIBiH je jučer objavio rezultate istraživanja o transparetnosti rada javnih preduzeća i ti podaci su, kako je kazao, prilično poražavajući, imajući u vidu da se zakon o slobodi pristupa informacijama već dugo primjenjuje, ali da javna preduzeća još ne žele da objave važne podatke, iako se u tom sektoru nalazi velika količina novca poreznih obveznika.

Stručnjak za medijsko pravo Mehmed Halilović ističe da su tri osnovna razloga zašto mediji nisu slobodni.

Kazao je da prepreku za medijske slobode stvaraju političke prilike, ekonomska osnova i profesionalni izazovi i mogućnosti na medijskoj sceni.

"Politički ambijet je uglavnom negativan po medijske slobode u sve tri zemlje u regionu, a posebno u BiH. Ništa bolje nije ni u Srbiji, s tim što je tako jednostavnije jer imamo vlast u kojoj jedan čovjek sve odlučuje. U entitetu RS imamo nešto slično kao u Srbiji, a u drugom entitetu se sve svodi na partijske lidere koji imaju vlast i oni su ti koji odlučuju. To tlo negativno utiče na medijske slobode, doprinosi klijentelizmu i predstavlja 'izvrstan' ambijent za napade na novinare", naveo je Halilović.

Podsjetio je na zabrane nekim predstavnicima mediji da prate određene događaje, dok s druge strane, imamo one koji su se potpuno poistovjetili s političkim elitama i nosiocima političke vlasti.

Halilović ističe da su, i pored svih problema s kojima se susreće, dio medija na određen način lučonoše onoga što bi se moglo nazvati "tračak nade“ za medijske slobode.

U Hrvatskoj je problem, istakli su predstavnici tamošnjih novinara, to što se i danas ne zna ko je stvarni vlasnik određenih medija.
Prijavi grešku


Komentari (7)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...