BiH
0

TIBiH: Korupcija u BiH u stalnom porastu

FENA
Prema podacima kojima raspolaže Transparency International BiH (TI), korupcija u svijetu pa i u BiH ima tendenciju konstantnog rasta. Globalni indeks percepcije korupcije TI pokazuje da je BiH s 88. mjesta koje je zauzimala na globalnoj listi korupcije u 2005.godini, u 2006. pala na 93. mjesto te se tako našla u društvu zemalja kao što su Eritreja, Sirija, Armenija, Dominikanska Republika i Tanzanija.

U organizaciji Transparency Internationala BiH (TIBiH) te uz podršku Fonda Otvoreno društvo BiH u Sarajevu je danas održana treća radionica "Unapređenje društvenog integriteta" s akcentom na korupciju u BiH. Cilj radionice je da ponudi preporuke za unapređenje borbe protiv korupcije, saradujući s ekspertima, državnim institucijama i organizacijama civilnog društva.

Radionica je posvećena sveobuhvatnom strateškom pristupu borbi protiv korupcije koji podrazumijeva jasne mehanizme koordinacije, monitoring i evaluaciju provodenja planiranih mjera, a okupila je veliki broj predstavnika institucija, civilnog društva i eksperata.

"BiH je do sada izradila i usvojila tri strateška dokumenta radi definiranja pristupa sprječavanju korupcije. Međutim, ovi dokumenti se ne provode. Sjajan povod za organiziranje ove radionice je i Izvještaj Evropske komisije od 6. novembra gdje je jasno navedeno da BiH nije učinila nikakav pomak u primjenjivanju strategija borbe protiv korupcije", izjavio je za Agenciju Fena portparol TIBiH Srđan Blagovčanin.

Uvodničar radionice član odbora direktora TIBiH Emir Dikić pozvao je vlasti BiH da hitno započnu realizaciju mjera koje predviđa strategija za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije te upozorio da je BiH izgubila jako puno vremena zbog potpune neodgovornosti političkih lidera.

Ako uzmemo u obzir da se u 2004. BiH nalazila na 82. mjestu, a u 2003. na 70. sasvim je evidentno da je problem korupcije u BiH sve više percipiran kao ključna prepreka društveno-ekonomskom razvoju.

"Razlog ovakvom stanju u ovoj oblasti je to što BiH godinama donosi strategije koje ostaju "mrtvo slovo na papiru". Da bismo ukazali na taj problem, zaključke i preporuke koje ćemo donijeti na radionici prezentirat ćemo 9. decembra Parlamentarnoj skupštini BiH", najavio je portparol TIBiH Srđan Blagovčanin.

U okviru projekta "Unapređenje društvenog integriteta" do sada su održane tri radionice koje su rezultirale konkretnim preporukama baziranim na najboljim svjetskim praksama i u saglasnosti s međunarodnim instrumentima koje je BiH ratifikovala.