{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


TIBiH: Agencija za bankarstvo RS odbila ustupiti informacije o Banci Srpske

F
FENA
21.9.2015. u 12:18
3
14
TIBiH: Agencija za bankarstvo RS odbila ustupiti informacije o Banci Srpske
3
TIBiH: Agencija za bankarstvo RS odbila ustupiti informacije o Banci Srpske
Agencija za bankarstvo Republike Srpske i Banka Srpske odbile su dostaviti kompletne revizorske izvještaje Banke Srpske na zahtjev Transparency International Bosne i Hercegovine (TI BiH), proglašavajući ih povjerljivim, bez obzira na javni interes i činjenicu da se radi o banci u javnom vlasništvu.
U isto vrijeme, Agencija je odbila dostaviti i informacije o mjerama koje je preduzela u ovom slučaju, postupajući potpuno netransparentno i neodgovorno, kao i u slučaju Bobar banke, saopćio je TIBiH.

Nakon što su se u javnosti pojavili skraćeni revizorski izvještaji koji ukazuju na nezakonito poslovanje Banke Srpske, TIBiH je od Agencije za bankarstvo RS i Banke Srpske tražio kopije kompletnih izvještaja vanjskog revizora za 2013. i 2014. godinu.

-Istovremeno su od Agencije tražene i mjere koje su preduzete spram sporne banke, u vidu traženja dodatnih podataka i informacija u sklopu kontrole boniteta i zakonitosti poslovanja, a sve kako bi se rasvjetlila nova finansijska afera – navode iz TI BiH.

Agencija za bankarstvo je, kako navode, odbila ustupiti sve tražene informacije proglašavajući ih povjerljivim, „čime nije uzet u obzir javni interes da se obznane sve mjere koje su do sada preduzete, ali i kompletni revizorski izvještaji, kako bi se otklonile sumnje o još jednoj finansijskoj aferi“.

Banka Srpske je takođe odbila ustupiti tražene izvještaje, te su tako nepunih godinu dana dana nakon propasti Bobar banke, korisnici finansijskih usluga suočeni sa novim uznemirujućim sumnjama u zakonitost poslovanja na finansijskom tržištu koji nadzire Agencija za bankarstvo RS.

Ovakva praksa samo dodatno produbljuje sumnje u
regularnost poslovanja Banke i javnosti se moraju pod hitno objelodaniti sve informacije o poslovanju Banke Srpske kako bi se povratilo narušeno povjerenje u bankarski sektor, ali i razjasnile sumnje o radu ove banke.

Agencije za bankarstvo, kao nadzorno tijelo, je i u slučaju Banke Srpske i u slučaju Bobar banke pokazala da nije sprema pokazati niti minimum odgovornosti, niti opravdati svoje postojanje i ulogu.

TIBiH je pokrenuo tužbu protiv Agencije u vezi sa kršenjem Zakona o slobodi pristupa informacijama u slučaju Bobar banke i očekuje presudu, a nastavit će insistirati na dostavljanju svih traženih informacija svim raspoloživim pravnim sredstvima i u ovom slučaju, kako od Agencije za bankarstvo RS, tako i od Banke Srpske, jer se radi o banci koja je u javnom vlasništvu i dužna je ustupiti informacije od javnog značaja – navode iz te nevladine organizacije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: