Suprotno zakonu
15

TI BiH traži da se poništi imenovanje direktora IDDEEA-e zbog nespojivosti funkcija

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
TI BiH je od Ministarstva civilnih poslova tražio poništenje imenovanja Arifa Nanića na mjesto direktora IDDEEA, jer je imenovani istovremeno član Ureda za razmatranje žalbi, što je suprotno Zakonu o javnim nabavkama BiH.

Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) uputio je Ministarstvu civilnih poslova BiH prijedlog za poništenje imenovanja Arifa Nanića na mjesto direktora Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA).

"Nanića je Vijeće ministara imenovalo na poziciju direktora IDDEEA iako je istovremeno član Ureda za razmatranje žalbi (URŽ), što je suprotno Zakonu o javnim nabavkama BiH, koji jasno propisuje da je funkcija člana URŽ 'nespojiva s bilo kojom drugom direktnom ili indirektnom, stalnom ili povremenom dužnošću'", stoji u saopćenju iz TI BiH.

Navode da su od URŽ dobili potvrdu da do 19. maja 2017. godine Nanić nije podnio ostavku na mjesto člana Ureda u filijali Banjaluka, zbog čega se obratio Ministarstvu civilnih poslova sa prigovorom na imenovanje Nanića za direktora IDDEEA-e jer nisu ispoštovani ni principi Zakona o ministarskim imenovanjima, imenovanjima Vijeća ministara i drugim imenovanjima BiH – posebno princip zakonitosti koji nalaže da se sva javna imenovanja vrše na zakonit način i u skladu sa svim važećim pravilima, propisima i zakonima.

"U ovom slučaju ne samo da su prekršene zakonske odredbe, već su pokazane i slabosti u vršenju provjera, kojima je trebalo spriječiti imenovanje na nespojivu funkciju. S druge strane, Nanić se ovom pozicijom može naći i u sukobu interesa, jer u isto vrijeme rukovodi ugovornim organom koji provodi javne nabavke, a obnaša i funkciju člana Ureda koji je nadležan za provođenje Zakona o javnim nabavkama i postupanje po žalbama na konkretne postupke", stoji u saopćenju.

TI BiH je zbog svega navedenog od Ministarstva civilnih poslova tražio da se ovo imenovanje poništi i da se pristupi novom postupku imenovanja, a ukoliko Ministarstvo ne postupi po prijedlogu, TI BiH će se obratiti i institucijama nadležnim za razrješenje članova URŽ, kako bi se nespojivost otklonila.