BiH
5

TI BiH o djelovanju institucija u poplavljenim područjima: Zloupotreba humanitarne pomoći

Anadolija
Prijave građana i terensko istraživanje provedeno na područjima pogođenim poplavama pokazalo je da su se institucije na gotovo svim nivoima vlasti u BiH pokazale nesposobne da odgovore potrebama građana u uvjetima prirodne katastrofe, zaključak je istraživanja Tranasparency International (Ti) BiH.

Rezultati istraživanja, navela je predstavnica TI BiH Ivana Korajlić u današnjem obraćanju novinarima, ukazuju na nedostatak koordinacije među institucijama koje su se međusobno optuživale na političke opstrukcije, kao i politizaciju cjelokupnog procesa raspodjele pomoći  za poplavljena područja kroz međustranačke konflikte i korištenje pomoći za predizbornu promociju .

Istraživanje koje je rađeno na osnovu intervjua vođenih s građanima i predstavnicima institucija  na području Topčić Polja, Maglaja, Šamca, Doboja i Bijeljine , kazala je Korajlić, pokazalo je da su "poplave na površinu izbacile sve probleme koje muče administrativni aparat u BiH“.

"Građani Federacije BiH pomoć poplavljenim područjima smatraju predizbornim aktivnostima, kroz davanje nerealnih obećanja te ocjenjuju da je i Međunarodna donatorska konferencija iskorištena u te svrhe“, izjavila je Korajlić.

Istovremeno opštine zamjeraju kantonima da su im otežale komunikaciju s vlasti entiteta, te i jedni i drugi iznose dijametralno različite podatke o visini pomoći koja je od kantona dodijeljena lokalnim zajednicama.

Prema njenim riječima građani s poplavljenih područja u RS smatraju da je pomoć Vlade RS-a zavisila koja politička stranka ima vlast na lokalnom nivou te da su na taj način posebno zakinuti Doboj i Bijeljina.

"Doboj i Bijeljina zamjeraju Vladi RS što je lokalnim zajednicama zabranila da se direktno kreditno zadužuju kako bi sanirali štete od poplava. U Doboju posebno entitetskim vlastima zamjeraju što je osuđivano prihvatanje pomoći iz Federacije BiH“, stoji u istraživanju TI BiH.

Građani na poplavljenim područjima na teritoriji RS-a ocijenili su i da je podjela platnih kartica kao vid pomoći dovela do mikroinflacije na tim područjima, jer je zabilježeno ozbiljno manipulisanje cijenama roba koje su se za iste mogle kupiti.

Pritužbe građana odnose se na svim poplavljenim područjima i na način da je "humanitarna pomoć dijeljena neselektivno te da je bila uslovljavana i sugestijama za koga glasati na predstojećim izborima“.

Iz tih razloga na telefon TI BiH za prijavu korupcije, koji je nakon poplava ustupljen za prijavu svih nepravilnosti oko podjele pomoći obratilo se 500 građana. Većina poziva odnosila se na način podjele humanitarne pomoći i njenu krađu od lica zaduženih za skladištenje i podjelu.

U 23  slučaja gdje je bilo dovoljno dokaza za zloupotrebu humanitarne pomoći TI BiH je prijave građana proslijedio nadležnim policijskim organima na dalje postupanje.

Istovremeno pozivi građana ukazali su i na činjenicu da je veoma malo urađeno na njihovom informisanju o pravima koja mogu ostvariti kao žrtve poplave.

"Kako vrijeme prolazi to postaje sve jasnije da niko od predstavnika vlasti ne nudi konkretna rješenja kako pomoći stanovništvu nastradalom u poplavama. Još uvijek nema ni zvaničnih podataka o visini pričinjenih štete, niti plana kako će donatorska sredstva biti utrošena, pa sve to navodi na zabrinjavajući zaključak da je i stanje elementarne nepogode u BiH politički obojeno“, upozoravaju iz TI BiH.