Nema razloga za slavlje
0

TI: BiH nije napravila nikakav napredak u borbi protiv korupcije

FENA
BiH nema razloga za slavlje u povodu Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, koji se obilježava danas, saopćio je Transparency International BiH.

U ovoj organizaciji kažu da tokom osam godina, koliko se obilježava Međunarodni dan borbe protiv korupcije, BiH nije napravila nikakav napedak u suzbijanju korupcije.

Međunarodni dan borbe protiv korupcije, 9. decembar, obilježava se s ciljem ukazivanja na problem i posljedice korupcije, te promoviranja mehanizama za borbu protiv ove štetne pojave.

Ovaj dan se obilježava kao Međunarodni dan borbe protiv korupcije još od 9. decembra 2004., jer je 2003. na taj dan usvojena Konvencija Ujedinjenih naroda protiv korupcije.

" Nažalost, Bosna i Hercegovina, obilježavajući po osmi put ovaj značajan dan, ne može se pohvaliti da je tokom godina napravila ikakav značajan napredak u borbi protiv korupcije. Gledajući samo proteklu godinu,obilježile su je neodgovornost i neozbiljnost vlasti u borbi protiv korupcije, posebno kada se uzme u obzir izostanak provođenja Strategije za borbu protiv korupcije, neefikasna primjena antikorupcijskih zakona, kao i nedostatak napretka u procesuiranju korupcije", kažu u Transparencyju.

Nesposobnost pravosuđa da procesuira slučajeve u koje su umiješani visoko pozicionirani funkcioneri, i spuštanje ovih slučajeva na najniže instance, jasno govori o nespremnosti institucija da se obračunaju sa najopasnijim oblicima korupcije.

Institucije su i dalje zarobljene od strane političkih stranaka, koje koriste svoje pozicije za sticanje dobiti i sklapanje štetnih i netransparentnih ugovora, dok u isto vrijeme revizorski izvještaji konstantno ukazuju na zloupotrebe budžetskih sredstava, ali bez ikakvih posljedica.

Napretka nije bilo ni po Indeksu percepcije korupcije (CPI) za 2011., gdje BiH ima istu poziciju i indeks kao i prošle godine – nalazi se na 91. do 94. mjestu sa Liberijom, Trinidadom i Tobagom i Zambijom, sa indeksom 3,2 (na skali od 0 do 10).

"Dakle, iako se Međunarodni dan borbe protiv korupcije svečano obilježava i slavi širom svijeta, BiH nema razloga za slavlje, već samo za zabrinutost", navodi se u saopćenju.

TIBiH se stoga nada da će i predstavnici vlasti i institucija iskoristiti ovu priliku za analizu stanja korupcije koje već godinama drži BiH zarobljenom i koči njen napredak u svakom pogledu.

Upravo s tim ciljem će TIBiH organizovati konferenciju povodom Dana borbe protiv korupcije koja će biti održana 12. decembra u Parlamentarnoj skupštini BiH u Sarajevu, gdje će okupiti predstavnike institucija koje provode antikorupcijske zakone, kako iz BiH tako i iz regiona, u nadi da će predstavnici BiH institucija pokupiti uspješne primjere iz država regiona, koje su prema svim pokazateljima uspješnije u borbi protiv korupcije, i primjeniti ih u BiH.