Borba za vlast
12

TI BiH gradonačelnicu Visokog prijavio CIK-u zbog preuranjene izborne kampanje

E. M.
Transparency International u Bosni i Hercegovini podnio je prijavu Centralnoj izbornoj komisiji BiH protiv gradonačelnice Visokog Amre Babić zbog preuranjene predizborne kampanje i zloupotrebe javnih resursa za vlastitu promociju.

Naime, na LED ekranu na ulazu u Visoko gdje je predviđeno emitiranje plaćenog oglašavanja emituje se i reklama Amre Babić uz poruku "Ravnomjerno razvijamo infrastrukturu na području cijelog grada" i "Brinemo za stanovnike svakog grada" što su iz Transparency International BiH prepoznali kao direktnu promociju gradonačelnice.

Od gradskih vlasti tražili su infromaciju o utrošku budžetskog novca na ovu promociju s obzirom da je Zakonom o finansiranju političkih partija javnim institucijama zabranjeno da doniraju kao stranke kao i da rade za njih besplatnu promociju.

"Takođe prijava je podnesena i zbog preuranjene izborne kampanje jer Izborni zakon BIH izričito zabranjuje bilo kakvo plaćeno političko oglašavanje u periodu od dana raspisivanja izbora do dana službenog početka izborne kampanje. Posmatrači TI BIH zabilježili su i ranije da se projekat 'Voda za 12 000 stanovnika' i ranije zloupotrebljavao prilikom javnog događaja otvaranja radova na vodovodnoj mreži kada su učesnicima dijeljene maske sa oznakama Nezavisne liste", poručili su iz TI BiH.

Na kraju su naveli da je i protukandidat Amre Babić, Mirza Ganić u nekoliko navrata preko javne funkcije davao predizborna obećanja o povećanju investicija u Visoko, a u proteklom periodu Vlada ZDK intenzivirala je radove u ovom gradu što se, kako navode, koristilo za promociju ovog kandidata, no prijava nije podnesena.

Transparency International u BIH (TI BIH) dobio je odgovor i iz Gradske uprave Grada Bijeljina u kojem se potvrđuje da su nedavno istaknuti bilbordi na kojima se nalazi slika aktuelnog gradonačelnika plaćeni budžetskim novcem.