Slučaj Džaferović
0

TI BiH: "CIK čak i ne zna ko je nadležan"

FENA
Transparency International Bosne i Hercegovine (TIBiH) saopćio je danas da Centralna izborna komisija BiH (CIK) ponovo nije ispoštovala odluku Suda BiH u slučaju Ramiza Džaferovića, te je čak istakla kako nije mogla utvrditi koji je organ nadležan za utvrđivanje postojanja sukoba interesa u ovom slučaju.

Ova nevladina organizacija podsjeća da je CIKBiH donio zaključak kojim se zahtjev TI-a BiH za utvrđivanje postojanja sukoba interesa u slučaju Ramiza Džaferovića odbacuje zbog nenadležnosti iako je Sud BiH donio odluku i naložio CIK-u BiH da postupi po ovom slučaju.

TIBiH je, navode, nekoliko puta CIK-u podnosio prijavu zbog postojanja sukoba interesa u slučaju Džaferovića, koji je, osim što je predsjednik uprave Razvojne banke FBiH, ujedno i vlasnik privatne firme "Džaferović“ koja je obavljala revizorske usluge za preduzeća kojima je ova banka odobravala kredite.

CIK je, međutim, TIBiH u više navrata obavještavao da nema osnova za pokretanje postupka na osnovu njihove prijave iako je po zakonu bio dužan donijeti i zvanično rješenje o ovom slučaju.

Zbog odbijanja CIK-a da donese zvanično rješenje, TI BiH je podnio žalbu Sudu BiH, koji je žalbu usvojio i naložio CIK-u da u roku 15 dana postupi u skladu sa zakonom u slučaju Džaferović.

"Međutim, CIK BiH je nastavio svoju dosadašnju praksu, pa se i u ovom slučaju oglušio o odluku Suda i ponovo se proglasio nenadležnim, navodeći čak kako nije mogao utvrditi koji je organ nadležan za vođenje ovog postupka. Uzimajući u obzir da je sam Sud BiH naložio CIK-u da postupa po ovom slučaju, te da je u domenu CIK-a upravo utvrđivanje sukoba interesa izabranih zvaničnika i nosilaca izvršnih funkcija, ovakva konstatacija CIK-a postaje apsurdna i jasno pokazuje da ova institucija ponovo odbija vršiti svoju zakonsku dužnost i zaštititi interese građana“, navodi TIBiH.

U zaključku CIK-a BiH se također navodi da "postoji konstantan pritisak dijela nevladinog sektora, medija, političkog miljea i pojedinaca na CIKBiH da vodi postupke iz područja sukoba interesa“.

"Čak i ako se zanemari činjenica da prema sadašnjem Zakonu o sukobu interesa ove skupine imaju pravo podnositi prijave CIK-u BiH koje se odnose na sukob interesa, jasno je da su navedeni 'pritisci' upravo posljedica odbijanja CIK-a da vrši svoju dužnost. Međutim, uzimajući u obzir da CIK uporno odbija postupati po nalozima institucije kao što je Sud BiH, postaje iluzorno očekivati da će djelovati po prijavama nevladinih organizacija ili građana, čime se još jednom dokazuje da je sam institut sukoba interesa u BiH potpuno obesmišljen“, navodi TIBiH u saopćenju.