BiH
0

Thompson i službeno kandidat

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Bivši republikanski senator i zvijezda TV serije "Zakon i red" Fred Thompson, u srijedu je službeno objavio kandidaturu za američke predsjedničke izbore 2008. gostujući u emisiji NBC-a "The Tonight Show" Jay Lenoa i na web stranici svoje izborne kampanje.

"Natječem se za predsjednika Sjedinjenih Država", rekao je Thompson u večernjem show programu komičara Jay Lenoa. Thompson (65), bivši senator iz Tennesseeja, deveti je kandidat koji je objavio kandidaturu za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke.

Kao svog glavnog protivnika označio je vodeću kandidatkinju demokrata, senatoricu i bivšu prvu damu SAD-a Hillary Clinton, obećavši da on može spriječiti "još jednu pobjedu Clintona".

U protekla tri mjeseca, bivši senator, pravnik, lobist i glumac serije "Zakon i red", ispitivao je podršku na koju može računati kao kandidat i prikupljao donacije za kampanju. Tokom ljeta njegov je štab prikupio 3,46 miliona dolara, umjesto planiranih pet, pa je Thompson kadrovski osvježio ekipu suradnika.

Njegovo uključivanje u utrku dugo se očekivalo, no neki politički analitičari ocjenjuju da počinje prekasno s obzirom na to da kampanja traje od početka godine a sada je već ušla u puni zamah.

"Ne vjerujem da će ljudi reći... on bi bio dobar predsjednik, samo da se ranije uključio. Ako svoj program ne možete artikulirati u nekoliko mjeseci, onda ga vjerojatno nećete nikada", odgovorio je Thompson voditelju Lenou na pitanje o tome 'kasnom startu'.

Među ostalim je istaknuo kako američku intervenciju u Iraku smatra opravdanom, usprotivio se zahtjevima za preuranjenim povlačenjem iz Iraka, te ocijenio kako će se borba protiv terorizma voditi još dugo vremena i stoga izbore 2008. smatra izuzetno važnima za dugoročnu sigurnost zemlje.

Osmorica Thompsonovih kolega, pretendenata za republikansku nominaciju, u srijedu navečer su u New Hampshireu održali televizijsku raspravu, koju je prenosila TV Fox News.

Centralna tema rasprave bio je rat u Iraku, za koji je većina kandidata izrazila podršku, izuzev liberalnog kongresmena iz Teksasa Rona Paula, koji je upozorio kolege kako zbog toga dovode stranku u opasnost od poraza 2008.

"Čak i ako izgubimo izbore, mi ne smijemo izgubiti našu čast a to je još važnije za Republikansku stranku", uzvratio mu je bivši guverner Arkansasa Mike Huckabee.

Trojica vodećih kandidata za nominaciju, bivši gradonačelnik New Yorka Rudy Giuliani, senator John McCain i bivši guverner Massachussetsa Mitt Romney natjecali su se u izražavanju podrške ratu u Iraku, ističući kako strategija predsjednika Georgea W. Busha s povećanjam snaga sada očito "daje rezultata".

Većina ih se složila oko potrebe smanjenja poreza i javne potrošnje, te usprotivila pravu na pobačaj i homoseksualne brakove, izuzev Giulianija, koji podržava ta prava.

Reforma imigracijske politike i rješavanja problema 12 miliona ilegalnih doseljenka u SAD također je bila jedna od istaknutijih tema rasprave u New Hampshireu. U toj maloj saveznoj državi na sjeveroistoku SAD, jedinstvenoj po tome što ima više nezavisnih birača negoli demokrata ili republikanaca, za tačno četiri mjeseca održat će se prvi predizbori za stranačke nominacije, koji su po tradiciji od velikog utjecaja na daljni tok i konačni rezultat izbora predsjedničkih kandidata na nacionalnoj razini.