BiH
0

The Times: Al Qaida objavila imena bombaša-samoubica u Jordanu

FENA
Ogranak Al-Qaide u Iraku na jednoj je internet stranici objavio imena svih četiriju bombaša-samoubica koji su počinili napade na tri luksuzna hotela u jordanskoj prijestolnici u kojima je ubijeno 57 osoba, izvještava "Timesov" dopisnik iz Ammana.

Prema tim navodima svi napadači su bili Iračani, a među njima je i jedan bračni par. Ukoliko se potvrdi tačnost te informacije, primjećuje novinar lista, bit će to prvi slučaj da su se među bombašima-samoubicama našli muž i žena.

Istraga se nastavlja, a jordanske službe sigurnosti potvrdile su mogućnost da su počinitelji napada zaista bili Iračani.

Dnevnik "Daily Telegraph" piše u subotu da su se simpatije prema Abu Musabu al-Zarqaviju, vođi Al-Qaide u Iraku, u njegovom rodnom gradu Zarki pretvorile u mržnju nakon što su bivši članovi njegovog klana i bivši susjedi odbacili opravdanja koje je on dao za bombaške napade u Ammanu.

Zarqavi je donedavno uživao veliku podršku u tome gradu zbog svojih oštrih verbalnih napada na Izrael i otpora američkim snagama u Iraku.

Čini se, međutim, da su napadi u Amanu u kojima su ubijeni nevini ljudi, i to svi muslimani - većinom Jordanci i Iračani, Al-Zarqavija u kratkom roku od heroja pretvorili u zlikovca, zaključuje "Daily Telegraph".