|

The New York Times: Diplomate UN-a drhte kada im spomenete genocid u BiH

The New York Times: Diplomate UN-a drhte kada im spomenete genocid u BiH
12
A
Anadolija
10.12.2013. u 14:29
20
komentara
12

dijeljenja
The New York Times: Diplomate UN-a drhte kada im spomenete genocid u BiH Foto: Klix.ba
Poznati američki dnevnik The New York Times u današnjem broju povodom 10. decembra, Dana ljudskih prava, piše kako se u svijetu i danas dešavaju velike ljudske tragedije i genocidi iako bi “genocidi u Ruandi i BiH trebali biti upozorenje za cijeli svijet”
“Kada se spomene riječ genocid, diplomate i zvaničnici Ujedinjenih naroda (UN) drhte ko prut, jer se plaše grešaka koje su napravili prije 20 godina kada su se desili genocidi u Ruandi i BiH”, navodi se u listu.

Ipak, dodaje se da i pored činjenice da je prošlo 20 godina od tih strašnih genocida koji su potresli cijeli svijet UN nije učinio dovoljno da spriječi naredne moguće genocide u svijetu.

“Štaviše, sada biraju druge riječi kako bi opisali dešavanja u zemljama kao što je primjerice Centralnoafrička Republika. Diplomate UN-a sada biraju riječi kao što su pokolj ili masovno nasilje, kako to kaže generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon”, navodi se u američkom dnevniku.

List podsjeća i na riječi francuskog ambasadora Gerarda Arauda, koji je genocide opravdao riječima da se uvijek kroz historiju u svijetu dešavaju loše stvari zaključivši “historija ući da se uvijek može desiti najgore”.

U tekstu The New York Timesa se postavlja pitanje šta to UN danas radi kako bi ima kapacitet da spriječi sve naredne moguće genocide u svijetu, a posebno u Centralnoafričkoj Republici gdje se, list navodi, svakodnevno masovno ubijaju ljudi.

“U toj zemlji je potreban snažniji angažman mirovnih misija UN-a. Nedavno je odobreno slanje međunarodnih trupa od 6.000 vojnika, kao i 1.600 francuskih vojnika u tu afričku zemlju kako bi se spriječilo daljnje sektaško nasilje i da se zaštite civili”, piše u New York Timesu.

Napominje se da genocidi u Ruandi i Bosni moraju biti veliko upozorenje i lekcija za UN da učine sve kako bi spriječili genocid u Centralnoafričkoj Republici.

“Ako izjave da se genocidi u Ruandi i Bosni neće više nikada ponoviti znače išta, onda Vijeće sigurnosti UN-a mora da se aktivno uključi u rješavanje problema i da zaustavi masovno ubijanje u Centralnoafričkoj Republici”, kazao je direktor Human Rights Watcha, Philippe Bolopion.

Prema njemu, intervencija u pomoć u toj afričkoj zemlji je “trenutak istine za UN”.
Prijavi grešku


Komentari (20)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...