BiH
0

The Guardian: Na granici između Srbije i BiH bili angažirani helikopteri i specijalci

FENA
Zdravko Tolimir; Foto: AP
Zdravko Tolimir; Foto: AP
Od vodećih londonskih dnevnika o hapšenju generala Zdravka Tolimira izvještava u petak jedino The Guardian, čiji dopisnik iz Beograda saznaje da su u operaciji na granici između Srbije i BiH bili angažirani helikopteri i specijalne jedinice.

General u penziji Vojske RS-a Zdravko Tolimir, koga je Haški sud (ICTY) optužio za ratne zločine danas bi trebalo da bude prebačen u pritvorsku jedinicu toga suda.

On je u četvrtak uhapšen u zajedničkoj operaciji policija Srbije i RS-a a prema izvještajima medija Tolimir je lišen slobode na granici između Srbije i Bosne i Hercegovine na području Ljubovije.

Glasnogovornica tužilaštva ICTY-a Olga Kavran izjavila je da je premijer RS-a Milorad Dodik obavijestio ICTY o hapšenju i kako se glavna tužiteljica Carla del Ponte nada da će uskoro biti uhapšeni i Radovan Karadžić i Ratko Mladić.

Glasnogovornica policije RS-a Tamara Despenić rekla je agenciji France Presse da je u toku transfer Tolimira u Haag, prenio je BBC.

Haško tužilaštvo Zdravka Tolimira tereti za krivično djelo genocida i druge ratne zločine nad bosanskim Muslimanima u Srebrenici i Žepi.

On je tokom rata u Bosni bio jedan od najbližih saradnika tadašnjeg načelnika Generalštaba Vojske RS-a Ratka Mladića. Bio je Mladićev pomoćnik zadužen za obavještajne poslove i sigurnost u Generalštabu.

Ubrzo nakon smjene Ratka Mladića Tolimir, na temelju odluke tadašnje predsjednice RS-a Biljane Plavšić, odlazi u penziju. Veruje se da je duže vrijeme igrao ključnu ulogu u skrivanju Ratka Mladića, iako nije jasno da li je tako bilo i u posljednjih godinu ili dvije dana.

Predsjednik Nacionalnog savjeta Srbije za saradnju s ICTY-em Rasim Ljajić izjavio je državnoj televiziji u Beogradu da se akcije slične onoj u kojoj je uhapšen Tolimir "provode veoma često" i izrazio očekivanje da će "uloženi trud i napor uskoro dati i konkretnije rezultate".

Ljajić je također izrazio nadu da će tužiteljica Del Ponte, koja će sljedeće sedmice posjetiti Beograd, pozitivno ocijeniti saradnju Srbije s ICTY-em i da će "klima povjerenja između Haaga i Beograda uskoro dati i rezultate u lociranju preostalih optuženika".

Pozitivna ocjena Carle del Ponte stvorila bi uvjete da evropski povjerenik za proširenje Olli Rehn donese odluku o nastavku pregovora o približavanju Srbije Evropskoj uniji.

Ti su pregovori suspendirani prošle godine zbog toga što Beograd nije uhapsio ni Ratka Mladića ni nekoga od preostalih optuženika koji su na slobodi.

Nakon hapšenja Zdravka Tolimira u bijegu je još pet haških optuženika - bivši predsjednik RS-a Radovan Karadžić, bivši komandant VRS-a Ratko Mladić, bivši predsjednik tzv. "Republike Srpske Krajine" Goran Hadžić, general policije Srbije Vlastimir Đorđević i bivši načelnik banjalučke policije Stojan Župljanin.