{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


The Guardian: BiH zaboravljena zbog Kosova

F
30.3.2007. u 17:21
0
0
The Guardian: BiH zaboravljena zbog Kosova
0
The Guardian: BiH zaboravljena zbog Kosova
Dnevnik The Guardian objavio je u petak tekst bivšega visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Paddyja Ashdowna, koji povodom povlačenja britanskih trupa iz BiH upozorava da međunarodna zajednica tamo još uvijek nije završila posao.
Mnogo toga je urađeno, ističe Ashdown, ali stvaranje stabilne države koja može sama o sebi voditi računa još je vrlo daleko. Pa ipak, dvije sile koje imaju najveći uticaj na Balkanu, Bruxelles i Washington, kao da su preuranjeno proglasile uspjeh.

Njihova je politika da prihvate bilo kakav kompromis i plate svaku cijenu, posebno u odnosima sa Srbima, kako bi lakše riješili pitanje Kosova. Riječ je o pogrešnoj procjeni, smatra Ashdown.

Kosovo je akutan problem, koji zahtijeva odlučno rješavanje, ali je mali i privremen. Bosna je uporište mira na Balkanu i ako počne da nazaduje, Kosovo će djelovati kao sporedna atrakcija.

Tokom posljednjih nekoliko mjeseci međunarodna zajednica kao da je izgubila kompas u pogledu BiH, a lokalni političari su se vratili lošim starim navikama.

Bosni i Hercegovini, smatra lord Ashdown, ne prijeti opasnost od novoga oružanog sukoba. Mogla bi se, međutim, pretvoriti u nefunkcionalno Potemkinovo selo unutar evropskih granica, za čiji popravak međunarodna zajednica nema volje, a pritom ga ne može ignorirati, ocijenio je Paddy Ashdown.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: