Kanađanin iz BiH
2.3k

Tetka Zilha o donaciji Agana Hodžića: Korisnici će sada dobijati cijeli hljeb, voće i mlijeko

Piše: M. N.
(Foto: D. S./Klix.ba)
Korisnici Narodne kuhinje "Stari Grad" od danas više neće dobijati pola hljeba, već cijeli, a svake srijede dobijat će i mlijeko. Ovo je realizovano zahvaljujući velikom humanisti Aganu Hodžiću koji je u svom testamentu ostavio velika sredstva ovoj kuhinji te Merhametu i Crvenom križu FBiH.

Hodžić je ostavio milion KM za najugroženije građane Sarajeva. Rođen je 13. augusta 1932. godine u selu Kovanj kod Rogatice, a 1953. godine otišao je u Ameriku pa u Kanadu gdje je proveo život. Ipak, nikada nije zaboravio svoju domovinu. Redovno je dolazio i obavezno posjećivao Narodnu kuhinju "Stari Grad", davao donacije, ali i rado pio kafu s Tetkom Zilhom i drugim radnicima.

"Agan nas je posjećivao do 2014. godine, a posebno za ramazan. Donosio je zekate i vitre na taj svoj novac, posmatrao situaciju i pio kafu. Bio je skroman čovjek i kada je ušao u kuhinju prvi put mislila sa da dolazi da nešto traži, a ne da da. Uvijek je davao lijepu sumu novca, ali nisam se raspitivala mnogo o njemu. Kada nas je pozvao notar, saznala sam ko je on i da je preselio te da nam je ostavio novac - jednu trećinu od milion KM. Jedini uvjet je da se potroši na hranu, a izvršenje testamenta nadgledat će izvršitelj", kazala je Tetka Zilha.

Već im je uplaćeno 270.000 KM, a u sljedećoj tranši će dobiti još 20.000 ili 30.000 KM. Prva odluka koju je Tetka Zilha uz saglasnost odbora i izvršitelja testamenta donijela jeste da pojačaju hranu. Uz redovnu koju dijele, a za što sredstva dobijaju od kantonalnih službi (pola hljeba i 750 grama mesa te suha hrana za vikend), sada će svake srijede dijeliti mlijeko, pojačati količinu voća, a podijelili su i pakete s kafom, šećerom i uljem. Najvažnija promjena je ta da korisnici više neće dobijati pola hljeba, već cijeli.

"Sredstva su dovoljna do Nove godine. Do posljednjeg feninga se mora uraditi po želji rahmetlije, a izvještaj ćemo dati izvršitelju. Dogovorili smo i da napravimo 300 paketa koje ćemo u tri kombija poslati 14. aprila prema selu Kovinj gdje je Agan rođen. On je sva ta mjesta pomagao i tokom rata. Sve je ovo jedna lijepa priča", kazala je Tetka Zilha.

Testament je pročitan 2015. godine, a rješenje o izvršenju je doneseno 28. decembra prošle godine. Hodžić je mislio i na svoju porodicu i rođake te je svima ostavio dio novca, ali najviše za one najugroženije. Također, ostavio je novac za svoju dženazu i nišane te uplatio novac za održavanje mezarja za 30 godina.

"Ne mogu opisati kakav osjećaj sam imala kada sam čula da je ostavio ovaj novac ljudima koji budu ispred ovih vrata. Osjećala sam tog čovjeka u duši. Kao da ga sada gledam u ćošku kako sjedi s francuskom kapom i štapom", istakla je.

Svim ljudima koji su u stanju socijalne potrebe poručila je kako ima dovoljno hrane te da je potrebno samo da se prijave socijalnim službama kako bi dobili karticu. A svima onima koji sumnjaju u njihov rad, poručuje da dođu, pogledaju kako rade ili volontiraju.