Narodna kuhinja Stari Grad
0

Tetka ne pravi razliku između postača i nepostača

Sarajevo-x.com
Narodna kuhinja Stari Grad ove godine je usljed finansijske krize zabilježila je povećan broj korisnika, koji svakodnevno dolaze po besplatan obrok. Njih je ove godine preko 1.500.

Uz pomoć kantonalne i gradske vlasti, javna kuhinja je uprkos recesiji uspjela osigurati iftar za oko 500 postača, ali i za one koji se za vrijeme svetog mjeseca Ramazana ne odriču hrane i pića, ovomjesečni program ishrane bit će obogaćen.

Zilha Šeta, poznatija kao Tetka, upravnica Narodne kuhinje Stari Grad kazala je za naš portal da nije željela praviti razliku između postača i nepostača.

"Nismo htjeli izdvajati bilo koga iz programa, tako da će ove godine osim redovnog obroka svi korisnici dobiti i meso, ulje, šećer, rižu, varivo i jedan hljeb po osobi", kazala je Tetka.

Ona je istakla da se promijenila i slika korisnika narodne kuhinje. Sada to više nisu samo penzioneri, bolesni i iznemogli ljudi, već da po besplatan ručak sve više dolaze mlađe osobe, porodice sa velikim brojem djece, porodice koje su usljed recesije ostale bez redovnih primanja.

"Kanton Sarajevo ove godine uprkos nedostatku novca, nije ukinuo redovan grant za narodnu kuhinju, a pored toga, potpomognuti smo i sa novčanom donacijom od Grada. Otkako je recesija krenula, mnogo manje firmi izdvaja sredstva za narodnu kuhinju, no obični ljudi dobre volje uvijek dolaze i pomažu nas", naglasila je ona.