{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Testna faza izdavanja biometrijskih isprava počinje 1. jula

F
23.6.2009. u 14:44
0
3
Testna faza izdavanja biometrijskih isprava počinje 1. jula
0
Testna faza izdavanja biometrijskih isprava počinje 1. jula
Novi sistem za biometrijske putne isprave će u testnoj fazi početi funkcioniranje od 1. jula, saopćeno je danas iz Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA).
Istog dana u funkciju će biti stavljen i novi sistem za evidenciju JMB, prebivališta i boravišta građana kao i vozačkih dozvola.

Od 1. do 6. jula vršit će se migracija podataka i aplikacija na novi hardver te finalno testiranje i podešavanje sistema.

S obzirom na to da proces proizvodnje dokumenata mora biti završen do 1. jula, nadležni organi (MUP-ovi) će zaključno s 26. junom prestati s prijemom zahtjeva za izdavanje putnih isprava.

Zahtjevi za izdavanje ličnih karata i vozačkih dozvola primat će se do 30. juna u 16.00 sati.

Za izdavanje putnih isprava će kao i do sada biti nadležni organi unutrašnjih poslova u BiH, MUP-ovi.

Zbog ovih aktivnosti od 1. do 6. jula neće raditi sistemi u nadležnosti Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) ni sistemi nadležnih organa koji koriste podatke iz navedenih sistema: evidencija JMB, prebivališta i boravišta građana, evidencija vozačkih dozvola, registracija motornih vozila i registar novčanih kazni.

U ovom periodu građani neće moći podnijeti zahtjev za izdavanje dokumenata (lična karta, vozačka dozvola, putna isprava), niti registrirati vozilo. Preuzimanje već izrađenih dokumenata bit će moguće u ovom periodu.

Sistem za izdavanje biometrijskih putnih isprava bi trebao da bude u potpunosti funkcionalan 6. jula.

Iz IDDEEA-e napominju da je prelazak na novi sistem zahtjevna operacija koja će sigurno dovesti do niza kratkih zastoja. Zato mole sve građane da strpljenjem i razumijevanjem olakšaju migraciju podataka i pokretanja sistema za izdavanje biometrijskih putnih isprava u testnoj fazi jer na taj način daju svoj doprinos viznoj liberalizaciji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: