{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Testna faza izdavanja biometrijskih isprava počinje 1. jula

F
23.6.2009. u 14:44
0
3
Testna faza izdavanja biometrijskih isprava počinje 1. jula
0
Testna faza izdavanja biometrijskih isprava počinje 1. jula
Novi sistem za biometrijske putne isprave će u testnoj fazi početi funkcioniranje od 1. jula, saopćeno je danas iz Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA).
Istog dana u funkciju će biti stavljen i novi sistem za evidenciju JMB, prebivališta i boravišta građana kao i vozačkih dozvola.

Od 1. do 6. jula vršit će se migracija podataka i aplikacija na novi hardver te finalno testiranje i podešavanje sistema.

S obzirom na to da proces proizvodnje dokumenata mora biti završen do 1. jula, nadležni organi (MUP-ovi) će zaključno s 26. junom prestati s prijemom zahtjeva za izdavanje putnih isprava.

Zahtjevi za izdavanje ličnih karata i vozačkih dozvola primat će se do 30. juna u 16.00 sati.

Za izdavanje putnih isprava će kao i do sada biti nadležni organi unutrašnjih poslova u BiH, MUP-ovi.

Zbog ovih aktivnosti od 1. do 6. jula neće raditi sistemi u nadležnosti Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) ni sistemi nadležnih organa koji koriste podatke iz navedenih sistema: evidencija JMB, prebivališta i boravišta građana, evidencija vozačkih dozvola, registracija motornih vozila i registar novčanih kazni.

U ovom periodu građani neće moći podnijeti zahtjev za izdavanje dokumenata (lična karta, vozačka dozvola, putna isprava), niti registrirati vozilo. Preuzimanje već izrađenih dokumenata bit će moguće u ovom periodu.

Sistem za izdavanje biometrijskih putnih isprava bi trebao da bude u potpunosti funkcionalan 6. jula.

Iz IDDEEA-e napominju da je prelazak na novi sistem zahtjevna operacija koja će sigurno dovesti do niza kratkih zastoja. Zato mole sve građane da strpljenjem i razumijevanjem olakšaju migraciju podataka i pokretanja sistema za izdavanje biometrijskih putnih isprava u testnoj fazi jer na taj način daju svoj doprinos viznoj liberalizaciji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: