"Štele sigurno nema"
0

Testiranje za prijem u profesionalnu vojnu službu

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Oko 6.000 kandidata prolazi kroz testiranja za prijem u profesionalnu vojnu službu u Oružanim snagama BiH nakon javnog oglasa za prijem 600 vojnika u OSBiH.

Testiranja se istovremeno provode u Sarajevu, Tuzli, Banjoj Luci i Čapljini, a radi osiguranja transparentnosti cijelog procesa mediji su danas bili pozvani da prisustvuju testiranjima u sarajevskoj kasarni "Rajlovac".

Šef Odsjeka za popunu, zadržavanje u službi i rezervu u Ministarstvu odbrane BiH i predsjednik potkomisije za odabir vojnika na području Sarajeva major Tale Močević istaknuli su da se cijeli proces testiranja vrši kao u zemljama članicama NATO-a.

Kandidati moraju proći kroz test fizičke spreme, koji uključuje broj urađenih sklekova i trbušnjaka u intervalu od dvije minute, te trčanje na 3.200 metara.

Nakon toga slijede testovi motivacije i općeg znanja.

Major Močević je naveo da je test motivacije zamjena za nekadašnji psiho test, koji se sada radi na klinici, te da je njegova svrha da se sazna više informacija o kandidatu. Pitanja u ovom testu uključuju da li bi kandidat štitio suverenitet BiH, radio u multinacionalnoj jedinici, služio u gradovima širom BiH i išao u misije u inostranstvu.

Test općeg znanja sadrži 20 pitanja iz historije, geografije, informatike i vojne terminologije.

Među 6.000 kandidata je oko 400 žena, koje prolaze iste testove kao muškarci, a na ovaj javni poziv javilo se mnogo kandidata s visokom stručnom spremom, čak i onih s dva završna fakulteta ili magisterijem. Među njima je najviše s diplomom profesora sporta.

Konačna odluka o prijemu bit će donesena krajem aprila. Kandidati koji budu primljeni proći će kroz osnovnu obuku, nakon čega, u skladu s njihovim rezultatima i željama, ali i potrebama OSBiH, slijedi specijalistička obuka. Osnovna plata vojnika u OSBiH, bez toplog obroka, staža i drugih naknada, iznosi oko 500 KM.

Radi osiguranja potpune transparentnosti procesa odabira, novinarima su dati na uvid i dosjei kandidata i objašnjen način njihovog ocjenjivanja i mehanizam kontrole cijelog procesa, te je major Močević naglasio da ovdje "štele sigurno nema"!