Ko je unio virus?
55

Testira se 40 uposlenika Gerontološkog centra u Sarajevu, u bolnicu prebačena zaražena korisnica

D. Be.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Jutros je iz Gerontološkog centra u Nedžarićima u Opću bolnicu "Prim. dr. Abdulah Nakaš" prebačena 86-godišnjakinja koja je zaražena koronavirusom. Tokom dana će na koronavirus biti testirani svi uposlenici ovog centra, njih 40.

Direktorica Gerontološkog centra Melisa Alibašić-Hadžić kazala je medijima kako se nada da će testiranje svih uposlenika biti završeno danas, a da rezultate očekuju do sutra ujutru.

"Ako neko bude pozitivan, ide u kućnu izolaciju. Ovo je bila sigurna ustanova. Mi smo tražili testiranje naših uposlenika i ranije, jer je to bio jedini način unošenja virusa, ali sada se suočavamo sa situacijom koja je nastala. Nadamo se da ćemo proći što blaže", rekla je.

Na pitanje koje su mjere poduzeli, ističe da su sve mjere poduzete na vrijeme, a da je sada pojačana dezinfekcija - tri puta dnevno.

"Mi kao ustanova smo poduzeli maksimalne mjere. Sve preporuke koje smo dobili odmah smo poduzimali. Sve naredbe Kriznog štaba smo proveli. Ovo je jedina ustanova koja je provodila mjere i prije nego je formiran Krizni štab u Sarajevu", izjavila je Alibašić-Hadžić.

Saznajemo da su iz Gerontološkog centra zatražili i testiranje svih korisnika kojih ima više od 350.

"Rekli su da će to biti u narednom periodu. Nadam se da će taj period biti što prije i to bi trebalo početi u srijedu", dodala je.

Za kraj je istakla da je zaražena korisnica ovog centra 1934. godište i da se radi o nepokretnoj osobi koja je sve vrijeme bila u svojoj sobi. To znači da ju je mogao zaraziti samo neko od uposlenika.

Broj zaraženih po gradovima i općinama u BiH:

Banja Luka - 295 Čitluk - 91 Mostar - 62 Sarajevo - 61

Široki Brijeg - 53 Tuzla - 48 Laktaši - 39 Maglaj - 35 Livno - 35 Cazin - 31 više na mapi...