BiH
0

Teslić: Vodosnabdijevanje 23 naselja do 2015. godine

SRNA
Gotovo polovina opštine Teslić trebalo bi da do 2015. godine riješi pitanje snadbijevanja pitkom vodom realizacijom projekta vodosnabdijevanja 23 naselja, a ukupna vrijednost radova je 9.289.925 eura.

"Od tog iznosa iz kredita Evropske investicione banke bit će finansirano 4.644.963 eura. Ostatak će biti finansiran grant sredstvima i opštinskim sredstvima“, pojašnjava za Srnu Dragiša Kovačević, načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove. On ističe da će na ovaj način biti obezbijeđena pitka voda za 65 odsto stanovnika opštine Teslić.

Teslička opština finansira gradnju kanalizacionog sistema na području više prigradskih naselja, čijim će završetkom biti omogućeno priključenje većeg broja stanovnika. Samo u naseljima Đulići i Rudnik biće priključeno oko 6.000 novih korisnika. Osvrnuvši se na protekle četiri godine ulaganja u infrastrukturu, Kovačević ističe da je najviše urađeno na modernizaciji putne mreže, te rekonstrukciji starih i izgradnji novih mostova.

"U tom periodu urađeno je 116,8 kilometara asfaltnog puta. Samo u asfaltiranje lokalnih i nekategorisanih puteva opština je uložila skoro 12,5 miliona KM“, precizirao je Kovačević. Opština Teslić je u protekle četiri godine izvršila popravku i rekonstrukciju 35 mostova, od čega 13 u ovoj godini.

Kovačević ističe da se Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove rukovodilo time da svaki dio opštine dobije po nešto od infrastrukture i da svako naseljeno mjesto dobije dio zasluženog kolača. "Mislim da smo u tome uspjeli i da nema nijednog dijela opštine koje nije dobilo bar po dio, za njih bitnih infrastrukturnih projekata“, naglašava Kovačević.

Od početka ove godine, navodi Kovačević, izvršeno je više od 90 odsto zadataka iz programa uređenja puteva i gradskog građevinskog zemljišta. "Urađeno je nekoliko bitnih projekata, odnosno završena je gradnja pješačke staze Đulići, očišćen je dio riječnog korita rijeke Usore, a u naredna dva mjeseca završiće se i drugi dio tog velikog projekta do mosta na Margiti“, dodaje Kovačević.

On navodi da su izgrađeni nasipi na rijeci Usori radi zaštite naselja od poplava, kao i pješački most na Banji Vrućici gdje su građani skoro 40 godina rizikovali prelazak na drugu stranu, jer su morali izlaziti direktno na saobraćajnicu. "Ovaj pješački most predstavlja bitnu sponu naselja Banje Vrućice i grada jer preko njega dnevno pređe više od tri stotine ljudi“, naglašava Kovačević i dodaje da je počelo i uređenje gradskog parka, čiji se završetak očekuje u oktobru.

"Nakon toga, gradski park više neće biti staro, oronulo, neosvijetljeno okupljalište, nego uređeno mjesto gdje će se svaki građanin osjećati bezbjedno i moći prošetati bilo danju ili noću“, rekao je Kovačević. Prema njegovim riječima, u ovoj godini završeno je nekoliko vodozahvata, izgrađeno sedam novih dječijih igrališta, postavljeno oko četiri kilometra rasvjete, kao i 78 LED sijalica koje će na godišnjem nivou donijeti uštedu od 16.000 KM.

Kovačević najavljuje da će se u narednom periodu vršiti dodjela kućnih brojeva i označavanje ulica i naseljenih mjesta na cijeloj teritoriji opštine radi popisa stanovištva i formiranja jedinstvenog adresnog registra.