Iako je novac za lift prikupljen
0

FOTO / Teško oboljelog Belmina majka svaki dan mora nositi na leđima

Klix.ba
Belmin Kozić
Belmin Kozić
Petnaestogodišnji Belmin Kozić iz Konjica, obolio od cerebralne paralize, još prije tri godine trebao je dobiti vanjski lift koji bi mu omogućio da u invalidskim kolicima lakše dolazi do svog stana. Do danas taj lift nije napravljen, iako je novac prikupljen.
Majka Fatima i dalje svog sina svakodnevno mora na leđima nositi do stana u zgradi u konjičkom naselju Varda.

U aprilu 2009. godine u humanitarnoj akciji "Otvori srce grade, pomozi malom Belminu", koju je organizovala JU Prva osnovna škola Konjic uz partnere - Udruženje roditelja, djece i omladine sa posebnim potrebama "I", Vijeće mladih, BZ Preporod i HKD Napredak iz Konjica te Katolički školski centar Zenica, prikupljena su novčana sredstva za lift, ali on nije profunkcionisao zbog problema birokratije.

Zgrada u kojoj živi Belmin
Zgrada u kojoj živi Belmin
Članovi neformalne grupe Volonteri i prijatelji Konjica upozoravaju da se mora beskompromisno stati u zaštitu prava djece i marginalizovanih građana poput Belmina, čiji je otac Lutvo, radeći na planini Zec kao čuvar šume, nesretnim slučajem smrtno stradao 2002. godine.

Nakon apela Belminove porodice i uz podršku profesora Muamera Lavića, koordinatora akcije "Otvori srce grade, pomozi malom Belminu", u utorak, 29. januara, u UO Oaza od 18:30 sati bit će održan sastanak na kojem bi se trebalo naći rješenje dugogodišnjeg problema u vezi s izgradnjom lifta.

"Volonteri i prijatelji Konjica" u posjeti Kozićima

"U razgovoru sa Belminovom porodicom osjeti se ogorčenost zbog ovakve situacije", kaže Adis Muhibić, glavni koordinator VIPK-a. "U narednom periodu želimo razjasniti nejasnoće kojima se opterećava ionako težak život ove porodice i pomoći im da se pronađe rješenje dugogodišnjeg problema uz podršku komšija i šire javnosti".

Na sastanak su pozvani i predstavnici Udruženja "I", Centra za socijalni rad Općine Konjic, Kućnog savjeta stambene zgrade Varda 30, upravitelja Invest-group, OŠ Konjic, KŠC Zenica, BZ Preporod, HKD Napredak, Službe za opću upravu, društvene djelatnosti i inspekcijske poslove Općine Konjic, Službe za prostorno uređenje, gradnju i obnovu te predstavnici svih političkih partija aktuelnog saziva Općinskog vijeća Konjic i medija.

Pogled s balkona stana Kozića
Pogled s balkona stana Kozića