|

FOTO
/
Teško oboljelog Belmina majka svaki dan mora nositi na leđima

Teško oboljelog Belmina majka svaki dan mora nositi na leđima
0
Klix.ba
25.1.2013. u 09:28
0
komentara
0

dijeljenja
Petnaestogodišnji Belmin Kozić iz Konjica, obolio od cerebralne paralize, još prije tri godine trebao je dobiti vanjski lift koji bi mu omogućio da u invalidskim kolicima lakše dolazi do svog stana. Do danas taj lift nije napravljen, iako je novac prikupljen.

Majka Fatima i dalje svog sina svakodnevno mora na leđima nositi do stana u zgradi u
konjičkom naselju Varda.

U aprilu 2009. godine u humanitarnoj akciji "Otvori srce grade, pomozi malom Belminu", koju je organizovala JU Prva osnovna škola Konjic uz partnere - Udruženje roditelja, djece i omladine sa posebnim potrebama "I", Vijeće mladih, BZ Preporod i HKD Napredak iz Konjica te Katolički školski centar Zenica, prikupljena su novčana sredstva za lift, ali on nije profunkcionisao zbog problema birokratije.

Zgrada u kojoj živi Belmin Zgrada u kojoj živi Belmin

Članovi neformalne grupe Volonteri i prijatelji Konjica upozoravaju da se mora beskompromisno stati u zaštitu prava djece i marginalizovanih građana poput Belmina, čiji je otac Lutvo, radeći na planini Zec kao čuvar šume, nesretnim slučajem smrtno stradao 2002. godine.

Nakon apela Belminove porodice i uz podršku profesora Muamera Lavića, koordinatora akcije "Otvori srce grade, pomozi malom Belminu", u utorak, 29. januara, u UO Oaza od 18:30 sati bit će održan sastanak na kojem bi se trebalo naći rješenje dugogodišnjeg problema u vezi s izgradnjom lifta.

"Volonteri i prijatelji Konjica" u posjeti Kozićima

"U razgovoru sa Belminovom porodicom osjeti se ogorčenost zbog ovakve situacije", kaže Adis Muhibić, glavni koordinator VIPK-a. "U narednom periodu želimo razjasniti nejasnoće kojima se opterećava ionako težak život ove porodice i pomoći im da se pronađe rješenje dugogodišnjeg problema uz podršku komšija i šire javnosti".

Na sastanak su pozvani i predstavnici Udruženja "I", Centra za socijalni rad Općine Konjic, Kućnog savjeta stambene zgrade Varda 30, upravitelja Invest-group, OŠ Konjic, KŠC Zenica, BZ Preporod, HKD Napredak, Službe za opću upravu, društvene djelatnosti i inspekcijske poslove Općine Konjic, Službe za prostorno uređenje, gradnju i obnovu te predstavnici svih političkih partija aktuelnog saziva Općinskog vijeća Konjic i medija.

Pogled s balkona stana Kozića Pogled s balkona stana Kozića
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.