{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Teško je biti bh. biciklista

S
29.9.2009. u 08:05
0
15
Teško je biti bh. biciklista
0
Teško je biti bh. biciklista
Bh. biciklisti upozoravaju na nasilno ponašanje vozača prema njima, navodeći najsvježiji primjer Salke A. koji je jučer oboren putničkim vozilom na području Trnova, zadobivši teške povrede na tijelu. Divlja vožnja, kako navode, sve više uzima danak u ljudskim žrtvama.
Do nesreće je došlo oko 12,45 sati na asfaltnoj cesti u mjestu Straišta, općina Trnovo kada je vozilo marke VW Passat teško povrijedio biciklistu Salku A., rođenog 1983. godine. Nesretni mladić je zadobio frakturu kičme, prijelom rebara I teške povrede grudnog koša. Odmah po dolasku u klinički centar je operisan i trenutno se oporavlja u intenzivnoj njezi. Protokolarna vijest objavljena na zvaničnom sajtu MUP-a KS, tragovi žestokog kočenja na cesti, ali i tiha jeza u gradu, barem kod biciklista i ljubitelja prirode. Tihi šapat bruji o tome i svi iščekujući iz sata u sat nove vijesti o sudbini nesretnog mladića.

Zajedničko svima je gorčina u grlu i spoznaja da se po ko zna koji put dešava to da tek nakon nesreće dižemo glas, očekujemo odgovornost. Tek kad se dogodi tragedija tražimo one u čijoj je nadležnosti da spriječe nesreće. Naravno, nemoguće je preduprijediti nezgode u saobraćaju, ali već nekoliko godina svjedoci smo trenda porasta biciklista na našim cestama. Ono što je u Evropi već odavno standard, korištenje bicikla kao prijevoznog sredstva, kod nas tek stidljivo dolazi. Međutim, ono što Evropa ima za nas je misaona imenica: uređene biciklističke staze i kultura vozača.

Udruženje Giro di Sarajevo već dvije godine pokušava da skrene pažnju na ova značajna pitanja. Nažalost, danas smo svjedoci nesreće. I upravo danas, Giro di Sarajevo, aktivisti sa portala www.mtb.ba i svi biciklisti traže od nadležnih da budu agilniji u rješavanju problema biciklista u saobraćaju.

Zašto se, naprimjer, u dane vikenda na cesti Sarajevo-Bjelašnica, koja vodi do luksuznih apartmana na Babinom dolu, a koju ćemo uskoro zvati "cesta smrti" ne postave patrole saobraćajne policije i vrši permanentna radarska kontrola? Možemo li uložiti nešto novca u flajere koji će "automobilske" posjetioce ski centra Bjelašnica upozoriti na veće prisustvo rekreativaca na cesti? Zašto odgovorni iz općine ne postave kraj puta velike jumbo plakate kojima će upozoravati na učestalost biciklista na ovoj dionici ceste?

U Palma de Mallorci, gdje prigradskim cestama svakodnevno treniraju elitni svjetski biciklisti, ovakva upozorenja se mogu sresti svakih nekoliko kilometara, a vozači automobila ne prelaze brzinu od 50 km/h. U Hrvatskoj, duž cijele Jadranske obale srećemo poruke koje upozoravaju na mirniju vožnju. Tražimo slične aktivnosti i kod nas. Skrenimo pažnju vlasnicima čeličnih bolida da možda već iza sljedeće krivine sasvim ravnopravno cestu koristi i biciklist, da nepažnja ili "divljanje" na cesti može ugroziti jedan mladi život a nesavjesnog vozača odvesti na hlađenje u zatvor.

Svjesni da i među biciklistima ima onih koji krše saobraćajne propise, i apelirajući na takve da što prije shvate da ugrožavaju svoje i živote oko sebe, oštro osuđujemo nesavjesno ponašanje vozača motornih vozila na cestama svih kategorija, i svjesno zanemarivanje biciklista kao ravnopravnih učesnika u saobraćaju. Tražimo oštru reakciju zakonodavne vlasti i promptno djelovanje izvršne vlasti, da bi se ovakvi slučajevi u budućnosti spriječili i sankcionisali. Ako ijednoj instanci vlasti treba pomoć u tome, mi, biciklisti grada Sarajeva smo tu, da učinimo sve što je u našoj moći, poručili su u saopštenju bh. biciklisti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: