Kamp u Bihaću
119

Teška situacija u Vučjaku: Crveni križ traži da se prije zime riješi zbrinjavanje migranata

I. Č.
Predsjedništvo Crvenog križa Federacije BiH apelira i poziva sve relevantne domaće i međunarodne institucije i organizacije da prije nastupajuće zime sistemski riješe zbrinjavanje migranata iz privremenog kampa Vučjak u Bihaću

U Crvenom križu su napomenuli kako se problemi s zbrinjavanjem migranata u privremenom kampu Vučjak u Bihaću svakim danom sve više usložnjavaju, te da navedeni lokalitet nema minimum sanitarnih, zdravstvenih, komunalnih i sigurnosnih uvjeta za njegovo dugoročno održanje.

Upozorili su kako je usljed nedostatka znatnih ulaganja u smještajne i infrastrukturne kapacitete, što će naročito doći do izražaja u narednom zimskom periodu, ugroženo zdravlje migranata i sigurnost osoblja Crvenog križa grada Bihaća.

"Osoblje Crvenog križa grada Bihaća uz nadljudske napore nastoji da osigura minimalne uvjete za privremeni boravak migranata, uglavnom uz podršku svoje strukture, IFRC-a i prijateljskih nacionalnih društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, Rijaseta IZ u BiH, kao i drugih humanitarnih organizacija i građana", stoji u saopćenju.

Organizacije za ljudska prava su ocijenile da su uslovi migranata u kampu Vučjak nehumani, budući da su im osigurano samo minimalni uvjeti za život, što će dolaskom zimskih dana biti dovedeno u pitanje. Stoga, upozoravaju na humanitarnu katastrofu.