{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Gračanici evakuirano više od 200 domaćinstava: Gore je nego u maju

6.8.2014. u 12:54
173
35
U Gračanici evakuirano više od 200 domaćinstava: Gore je nego u maju
173
Situacija u općini Gračanica je izuzetno teška. Velika količina padavina ponovo je uzrokovala poplave u mjestima koja su doživjela istu sudbinu u maju. Od jutros je evakuirano više od 200 domaćinstava.
Kako nam je rečeno u Civilnoj zaštiti Gračanica, situacija je gora nego u maju jer je voda nadošla brže nego tada i primaju veliki broj paničnih poziva građana u čije domove je ušla voda.

"Mali potoci i rijeke su nadošle velikom brzinom i postale bujice koje su nosile pred sobom drveća i otpad te zatvorila protoke. Samim time došlo je do izljevanja i sada strahujemo od klizišta. Također, industrijska zona u Gračanici je pod vodom i štete su ogromne. Taj dio je bio poplavljen i u maju", rekli su nam iz CZ Gračanica.

Radnici se bore i pokušavaju spasiti mašine i mehanizaciju. U najtežoj situaciji je nekoliko preduzeća drvoprerađivačke industrije.

Teška situacija je i u Mjesnoj zajednici Orahovica Donja gdje je poplavljen veliki broj domaćinstava i objekata.

"Poplavljena su poljoprivredna zemljišta, ceste, prizemlja kuća. Štete su katastrofalne. Sve ekipe su na terenu, ali radimo s ograničenim sredstvima i koliko smo u mogućnosti jer primamo zaista veliki broj poziva. Srećom nema životno ugroženih ljudi", rečeno je nam je u CZ.

Građani su u strahu. Rijeka Sokoluša je poplavila, ali Spreča još nije. Mnogi su morali napustiti domove. Napustili su ih i u maju i uspjeli su ih djelimično obnoviti kako bi imali normalan život. No, nove kiše donijele su nove probleme u velikom dijelu BiH. Većina ljudi gleda u nebo. Nada se da će ubrzo prestati padati kiša i da će se ponovo vratiti u svoje krajeve i domove.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: