Prnjavor
0

Teška situacija u ergeli lipicanera "Vučijak"

FENA
Prnjavorska ergela lipicanera "Vučijak", jedina u BiH, u teškoj je situaciji.

Nekoliko radnika ulaže nadljudske napore da održi štale i prehrani 123 lipicanera za koje je hrana osigurana do kraja godine.

Vlada RS-a, iako je prošlo gotovo godinu i po dana otkako je na usmenom javnom nadmetanju kupila ergelu, još nije ušla u posjed.

Tu činjenicu konstatirao je danas i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a Miroslav Milovanović, koji je najavio izmjene ugovora o prodaji ergele već na sjednici u četvrtak.

Potrebnu dokumentaciju za to, kaže, dobit će od Općine Prnjavor i ergele.

“Kupoprodajni ugovor ne može da bude potpisan jer još nisu riješeni imovinskopravni odnosi, odnosno, neke parcele katastarski se vode na AD 'Ratar' Prnjavor, a ne na ergelu", rekao je resorni ministar tokom posjete “Vučijaku”.

Ergelu je danas posjetio i načelnik Općine Prnjavor Darko Tomaš koji navodi da problem predstavlja i to što je otežana saradnja sa stečajnim upravnikom Perom Dragojevićem, a optužio je i dvojicu radnika ergele, koji godinu dana ne dolaze na posao, da primaju platu od 2.000 KM, što je nedopustivo.

Vlada RS-a kupila je u februaru 2010. za 1.026.450 KM ovu ergelu, koja je u stečaju još od 2008. godine.

Resorno ministarstvo tada je iskazalo namjeru da od stečajnog dužnika formira Javnu ustanovu "Ergela".

Ergela "Vučijak" osnovana je u aprilu 1946., a ime je dobila po obližnjem prnjavorskom uzvišenju Vučijak. Predstavljala je ogranak slovenske ergele u Lipicama i ubrajala se u red najpoznatijih ergela iz vremena bivše Jugoslavije.

I u proteklim godinama prnjavorska ergela bila je u teškom stanju, nije bilo dovoljno hrane za konje, štale su propadale, radnici bili bez plaća...

Prošlogodišnjom kupovinom od Vlade RS-a drugi put je ergela trebalo da bude vraćena u ruke izvršne vlasti.

Prije nekoliko godina "Vučijak" je bio prodat prnjavorskom biznismenu Petru Dušaniću.

Nakon problema u ergeli, Vlada RS-a na čijem čelu je tada bio Dragan Mikerević odlučila je da od Dušanića kupi ergelu, ali nedugo nakon toga, ponovo Vlada, kao većinski vlasnik odlučuje da "Vučijak" ode u stečaj.

Na kraju je kupuje Vlada Milorada Dodika prošle godine, ali do danas nije ušla u posjed.