Od 11. do 14. januara
491

Tešanj domaćin 5. evropske izložbe golubova i sitnih životinja

E. M.
U Tešnju će od 11. do 14. januara biti održana 5. evropska izložba balkanskih rasa golubova i sitnih životinja na kojem će se predstaviti izlagači iz devet evropskih država s više od 3.000 eksponata.

Ovo će ujedno biti i 14. državna i 24. međugradska izložba, a prema riječima organizatora ovakva se ne pamti u poslijeratnom periodu Bosne i Hercegovine s obzirom na to da se je evropski savez dao čast, ali i odgovornost bh. organizatorima za jedan ovakav događaj.

"Pokazat ćemo da je moguće jedan kvalitetan događaj napraviti u malom gradu Tešnju", kazao je predsjednik udruženja Edin Jabandžić.

Dodao je da će na ovom događaju biti ekipa ljudi koja istinski uživa u ovom hobiju te da će svi oni doći u Tešanj gdje će imati priliku vidjeti na kojem nivou je uzgoj životinja u Tešnju i Balkanu u poređenju s Evropom.

"Imat ćemo dosta inostranih sudija koje će usporediti kriterije naših sudija, pa ćemo vidjeti gdje smo u odnosu na Evropu koja veliki novac izdvaja za ovo", kazao je Jabandžić te dodao da se godišnje u svijetu potroši sedam milijardi dolara u ovaj hobi.

Sudije dolaze iz BiH, Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Srbije, Mađarske, Njemačke, Belgije i Austrije koji će ocjenjivati 2.200 golubova, 800 peradi, 150 kunića te 150 ptica.

"Ovo je naša prilika da izlagači budu promatrani od evropskih sudija i da vidimo gdje smo u Evropi. Sve ovo se dešava na 25. godišnjicu tešanjskog udruženja i ovo je svima nama radost i čast koju je trebalo zaraditi. Ovo je stvar zasluga, povjerenja i truda jer Evropski savez neće svoje ime dati svima, ako nisu uvjereni da će neko tako pokazati šta i kako oni rade u Evorpi", dodao je Jabandžić.

S obzirom da i sam izlaže u Evropi, Jabandžić je kazao da nema razlike u ljubavi prema ovom hobiju, ali da ima u pristupu. Evropljani dosta manje jedinki imaju u posjedu te im posvećuju više pažnje dok u BiH kolekcionari imaju više jedinki, ali dosta manje pažnje im posvećuju nego kolekcionari u evropskim državama.

"Migracije su donijele zamah uzgoja sitnih životinja u Evropi. Njemačka ima prostore gdje se bave uzgojem sitnih životinja. Do 2010. godine imali su opadanje interesa jer su stari uzgajivači počeli umirati, a mladi nisu dolazili u tolikom broju. Od 2017. godine se slika mijenja i ponovno imamo borbu za svaki garden u Njemačkoj. U ovom našem hobiju, uz sve nedaće koje nas susreću uz internet i automatizaciju, još uvijek ima onih koji se druže sa životinjama", ističe Jabandžić.

Izložba će biti održana u sportskoj dvorani u Tešnju, a zbog prevelikog interesa i velikog broja eksponata dodatno je postavljena montažna hala pored dvorane. Svečano otvorenje je 12. januara, a bit će otvorena od 11. do 14. januara.