BiH
0

Terzićev kabinet pod istragom

Nezavisne novine
Vijeće ministara BiH u proteklih osam godina svojim je odlukama omogućilo "ASA Prevent holdingu" iz Sarajeva da bez ili uz minimalnu carinu uvozi automobile, te ih uz malu doradu prodaju kao domaći proizvod, piše u dokumentaciji koju je tokom istrage o poslovanju ovog holdinga prikupilo Tužilaštvo BiH, navode „Nezavisne novine“.

"Vijeće ministara BiH, odnosno Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, prvobitno su donijeli odluku o carinskim tarifama kojom su omogućili uvoz automobila prvog i drugog stepena rastavljenosti. Na osnovu ove odluke omogućen je uvoz ovih automobila sa carinom od pet do 15 odsto. Broj uvezenih automobila nije bio ograničen, a ove je povlastice koristio jedino „Volkswagen“ Sarajevo, odnosno ASA grupacija. Ova je odluka važila do kraja 2004. godine", kaže sagovornik "Nezavisnih", koji je uključen u ovu istragu.

Vijeće ministara BiH krajem 2004. godine odluku o carinskim tarifama zamijenilo je takozvanim tarifnim kvotama. Dosadašnja istraga je pokazala da su u više navrata usvajane odluke kojima je osiguran uvoz po 2.000 automobila u 13 tarifnih stopa.

"Odlukom o tarifnim kvotama omogućeno je da je u 13 različitih kategorija moguće uvesti po 2.000 automobila koji su prvog ili drugog stepena rastavljenosti. To znači da je moguće uvesti automobil bez točkova, montirati mu točkove i potom ga prodavati kao domaći proizvod. Ove pogodnosti isključivo je koristila „ASA Prevent grupa“, a uvozili su uglavnom samo do 2.000 automobila, što znači da na te automobile nisu platili carinu. Ova kvota premašena je jedino u slučaju škoda automobila", rekao je sagovornik „Nezavisnih novina“.

S Draganom Dokom, ministarom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u prošlom sazivu, odnosno u vrijeme kad je donesena Odluka o tarifnim kvotama, jučer „Nezavisne novine“ nisu uspjele razgovarati.

Adnan Terzić, bivši predsjedavajući Vijeća ministara BiH, kaže da je državni parlament potvrdio sve odluke o tarifnim kvotama. "Odluke smo donosili kako bismo pomogli domaću proizvodnju, a sve ih je potvrdio parlament. To rade sve zemlje svijeta. Nismo nikom ništa namještali", ističe Terzić.

Vijeće ministara i Ministarstvo vanjske trgovine BiH već nekoliko mjeseci Finansijskoj policiji FBiH, koja za potrebe tužilaštva istražuje navode o zloupotrebama carinskih povlastica, odbijaju ustupiti traženu dokumentaciju. Generalni sekretarijat Vijeća ministara BiH odbio je dati dokumentaciju, tvrdeći da to može raditi samo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa. Čelnici ovog ministarstva tvrde da je jedino Generalni sekretarijat Vijeća ministara odgovoran za davanje ove dokumentacije.

Tužilaštvo BiH prije gotovo godinu dana otvorilo je istragu o poslovanju "ASA Prevent holdinga", odnosno o navodima da je ova grupacija utajila desetine miliona KM carina i poreza, navode „Nezavisne novine“.

Nihad Imamović, generalni direktor ovog holdinga, ranije je kazao da su oni radili u skladu s odlukama Vijeća ministara, te da nisu kršili zakon.

Azra Hadžiahmetović, ministrica vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH iz pretprošlog saziva Vijeća ministara BiH, objašnjava da je odluka Vijeća ministara BiH o carinskim tarifama povezana s ugovorom o privatizaciji tvornice UNIS iz Vogošće. Njemačkoj kompaniji "Volkswagen" omogućeno je da pokrene proizvodnju u Sarajevu, da uz minimalne carine uvozi nezavršene automobile, te ih u BiH sastavlja i prodaje kao domaći proizvod.

"Odluka nije donesena samo u korist jedne firme već je mogao bilo ko uvoziti proizvode, finalizirati ih u BiH i prodavati kao domaći proizvod. To je praksa u cijelom svijetu, što znači da odluka sama po sebi nije protuzakonita. Da li je bilo kakvih malverzacija na osnovu te odluke ne znam, ali to treba da istraže nadležni organi", tvrdi Hadžiahmetovićeva. Problem je, kaže ona, nastao kada su uvedene tarifne kvote "jer je to omogućilo razne malverzacije i prevare", pišu „Nezavisne novine“.

"Također, kvote su otvorile pravi rat lobija u BiH jer su kvote za automobile povezane s kvotama za meso", istakla je Hadžiahmetovićeva.