{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Terzić: Uspostaviti pravedan sistem slobodne trgovine u regiji

F
6.4.2006. u 13:12
0
0
Terzić: Uspostaviti pravedan sistem slobodne trgovine u regiji
0
Terzić: Uspostaviti pravedan sistem slobodne trgovine u regiji
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Adnan Terzić obratio se danas u Bukureštu učesnicima Konferencije Pakta stabilnosti i Evropske komisije o slobodnoj trgovini u jugoistočnoj Evropi, naglasivši kako je važno da se u tom procesu riješe sve loše strane postojećeg režima trgovine, te da se kroz modifikaciju ugovora o CEFTA uspostavi fer i pravedan sistem slobodne trgovine u regiji.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Kako je saopšteno iz Vijeća ministara, Terzić se, također, založio za jasan mehanizam monitoringa.

Prema njegovim riječima, BiH već duži period inicira uspostavu slobodne trgovinske zone u regiji jugoistočne Evrope.

"Vjerujemo da je to efikasniji vid liberalizacije slobodne trgovine u odnosu na postojeći režim implementacije bilateralnih sporazuma o slobodnoj trgovini. Prednosti su brojne. Zona slobodne trgovine vodit će liberalizaciji trgovine, ali i jačanju konkurentnosti domaćih ekonomija na putu ka evropskim integracijama", ocijenio je Terzić.

BiH podržava uspostavu zone slobodne trgovine na bazi novog CEFTA ugovora. Čak u postojećem sistemu implementiranja bilateralnih sporazuma o slobodnoj trgovini, podaci o trgovinskoj razmjeni jasno ukazuju da je BiH implementirala najotvoreniji režim slobodne trgovine u regiji. Sama činjenica da ukupna robna razmjena BiH čini više od 100 posto od GDPBiH, govori u prilog da je koeficijent otvorenosti BiH za trgovinu daleko iznad prosjeka zemalja u regiji, a koji iznosi 76 procenata.

S druge strane, naveo je Terzić, prosječna stopa rasta izvoza u regiji u posljednje tri godine, koja iznosi 16 procenata, niža je od prosječne stope rasta izvoza BiH, koja iznosi 22 procenta.

Udio trgovinske razmjene BiH sa zemljama potpisnicama sporazuma o slobodnoj trgovini čini 42 procenta od ukupne trgovinske razmjene sa svijetom, što je najviši nivo u odnosu na druge zemlje u regiji. Gotovo polovina bh. izvoza koncentrirana je prema zemljama potpisnicama sporazuma o slobodnoj trgovini.

Međutim, upozorio je Terzić, postojeći režim implementacije bilateralnih sporazuma o slobodnoj trgovini imao je i brojnih nedostataka. Ukupan rezultat ne može se ocijeniti kao zadovoljavajući, jer postojeći režim nije doveo do značajnijeg rasta trgovine među zemljama u regiji.

Naime, podaci jasno ukazuju da zemlje u regiji još više trguju sa zemljama van regije, nego sa zemljama u regiji, usporkos postojanju bilateralnih sporazuma o slobodnoj trgovini.

Tako su među najvećim trgovinskim partnerima BiH u 2005. samo dvije zemlje iz regije. Prisutan je različit stepen otvorenosti za trgovinu, što je jedan od najvećih problema.

Izuzetak u svemu ovome čini trgovinska razmjena između BiH, Srbije i Crne Gore i Hrvatske, koja je rasla po daleko većim stopama nego trgovinska razmjena drugih zemalja u regiji.

Međutim, i sama trgovinska razmjena BiH sa zemljama potpisnicama sporazuma o slobodnoj trgovini u procentu većem od 80 posto koncentrirana je samo na Hrvatsku i Srbiju i Crnu Goru. Hrvatska je najveći trgovinski partner BiH. U prošloj godini, u odnosu na 2004. izvoz BiH u Hrvatsku porastao je za 26 posto, a u Srbiju i Crnu Goru za čak 30 posto. S druge strane BiH je za Hrvatsku i Srbiju i Crnu Goru još najveće izvozno tržište.

Prema Terzićevim riječima, veliki nedostatak postojećeg režima slobodne trgovine leži u činjenici da nikada nije kreiran efikasan mehanizam za otklanjanje brojnih vancarinskih i najrazličitijih adminstrativnih barijera. Privreda BiH bila je žrtva postojanja ovih barijera, što jasno upućuje na zaključak da baš i nije uvijek postojala iskrena želja za uspostavom fer i pravedanog sistema trgovine u regiji.

Pakt stabilnosti, koji je kreator ove inicijative, nije pratio na potreban način nivo njene implementacije. Zemlje kao što su BiH, koje nisu imale dovoljno razvijen institucionalni okvir, i koje nisu članice WTO-a, platile su visoku cijenu nepostojanju efikasnog mehanizma zaštite od vancarinskih barijera i nedostaku efikasnijeg mehanizma za rješavanje trgovinskih sporova, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara.

Pored postojanja brojnih vancarinskih barijera i slabog mehanizma za rješavanje privrednih sporova, zemlje u regiji nisu pokazale potreban nivo fleksibilnosti za rješavanja problema u trgovini poljoprivrednih proizvoda, koji su u svim zemljama posebno osjetljivi. To je vodilo kompromitaciji sporazuma o slobodnoj trgovini u zemljama u regiji, pa tako i u BiH, i gubitku javne podrške, te kreiranju stalnih centara za pritisak za njihovu izmjenu ili suspenziju.

Terzić je na kraju izlaganja naglasio spremnost BiH da ide u liberalizaciju trgovine u regiji u kontekstu sklapanja regionalnog sporazuma o slobodnoj trgovini u okviru, nove, modernizirane CEFTA-e te spremnost BiH da u sklopu ove inicijative u zadatim rokovima pristupi pregovorima o zaključenju regionalnog sporazuma o slobodnoj trgovini.

Međutim, upozorio je da BiH insistira da se pored otvaranja pregovora o novom regionalnom sporazumu o slobodnoj trgovini, moraju otvoriti pregovori radi usaglašavanja aneksa postojećih bilateralnih sporazuma, posebno za osjetljive grupe poljoprivrednih proizvoda. Bosna i Hercegovina je u jasno dokazivom i nepovoljnom položaju i o tome već dugo govori.

On je posebno podržao dio Zajedničke izjave koja predviđa uspostavu efikasnog mehanizma radi rješavanja privrednih sporova. Međutim, pored ovoga, a uzimajući u obzir veoma loša iskustva BiH u implementaciji postojećih bilateralnih sporazuma o slobodnoj trgovini, bh. strana smatra da se, u okviru predstojećih pregovora o novom regionalnom sporazumu, posebna pažnja treba posvetiti iznalaženju mehanizma za otklanjanje bilo kakvih necarinskih barijera za promet robom i uslugama (naprimjer slučajevi nepriznavanja domaćih certifikata o kvalitetu kod izvoza robe).

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: