BiH
0

Terzić u Briselu razgovarao s Rehnom

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Adnan Terzić, ministrica finansija i trezora BiH Ljerka Marić i ministar pravde BiH Slobodan Kovač razgovarali su danas u Briselu s komesarom za proširenje Evropske unije Olli Rehnom o odnosima Evropske komisije i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine nakon početka pregovora o Ugovoru o stabilizaciji i pridruživanju, saopšteno je iz Službe za informisanje Vijeća ministara BiH.

Komesar Rehn je čestitao na uspješnom završetku druge runde pregovora i istakao da je bh. tim veoma profesionalan i dobro pripremljen. On je potvrdio da će ritam pregovora o Ugovoru o stabilizaciji i pridruživanju biti u direktnoj korelaciji s nastavkom refome policijskih struktura kao i Javnog RTV sistema, što su i bili posljednji potrebni uvjeti za sam početak pregovora.

Komesar Rehn je istaknuo da je potrebno dodatno uozbiljiti shvatanje pune saradnje s Haškim tribunalom i u tom smislu izrazio očekivanje da će nova Vlada Republike Srpske posebno raditi na ovom pitanju.

Predsjedavajući Terzić je istaknuo ohrabrenje nastavkom politike Evropske komisije prema zemljama zapadnog Balkana koja predviđa ostvarenje punopravnog članstva na bazi ispunjenja uslova svake zemlje pojedinačno.

On je potvrdio spremnost Vijeća ministara BiH da učini sve potrebne radnje kako bi naša zemlja uspješno završila pregovore o Ugovoru o stabilizaciji i pridruživanju do kraja godine. Predsjedavajući Terzić je apostrofirao da će pitanja koje je naveo komesar Rehn biti prioritetno rješavana.

U popodnevnim satima planirano je da predsjedavajući Terzić održi govor u Evropskom političkom centru u Briselu.