Analiza odluke
16

Terzić: Samo Predsjedništvo može tražiti provjeru mandatara, tek ćemo shvatiti u kakvoj smo krizi

I. Č.
Almir Terzić
Almir Terzić
Niko ne može samoinicijativno tražiti provjeru kandidata dok se za to ne ispuni ustavna i zakonska obaveza koja podrazumijeva da sva tri člana Predsjedništva BiH, konsenzusom ili preglasavanjem – ukoliko nema pokretanja vitalnog entitetskog interesa, donesu odluku o mandataru za sastav Vijeća ministara BiH, kazao je novinar i politički analitičar Almir Terzić u razgovoru za Klix.ba.

Ustavna rješenja su, podsjeća Terzić, jasna i podrazumijevaju da Predsjedništvo BiH konsenzusom imenuje mandatara za budući sastav Vijeća ministara BiH.

"Nakon što Predsjedništvo BiH imenuje mandatara počinju provjere koje vrše Centralna izborna komisija BiH, Državna agencija za istrage i zaštitu i Obavještajno-sigurnosna agencija BiH. Potom se mandatar potvrđuje u Parlamentarnoj skupštini BiH, odnosno u njenom Zastupničkom domu. Kompletan prijedlog potom ide na Komisiju za pripremu izbora Vijeća ministara BiH i ona, kao takva, daje konačan stav o budućem kandidatu za sastav Vijeća ministara BiH", kazao je Terzić.

Upozorava da nijedan član Predsjedništva BiH, niti bilo ko, ne može samoinicijativno tražiti provjeru bilo kojeg kandidata.

"Centralna izborna komisija, koja je sama po sebi u upitnom sastavu budući da je brojnim članovima istekao mandat, nije smjela izvršiti provjeru. Mora se poštovati ustav i zakon. Institucija i agencije ne moraju poduzeti bilo kakve aktivnosti ukoliko zahtjevi dolaze pojedinačno. Treba da postupaju po nalozima Predsjedništva BiH kao kolektivnog šefa države, da se izvrši provjera budućeg kandidata za sastav Vijeća ministara. Bilo šta drugo je suprotno zakonu", kategoričan je Terzić.

Upitan da li se ovakve inicijative pokreću da se kupi vrijeme, Terzić napominje da je vrijeme za formiranje vlasti na državnom nivou ograničeno i da će bh. javnost, ukoliko se vlast na državnom nivou ne formira, tek u drugoj polovini decembra shvatiti u kakvoj je krizi.

"Ukoliko Parlamentarna skupština BiH ne prihvati odluke o privremenom finansiranju koje je donijelo Vijeće ministara BiH u ovoj godini, 1. januara 2020. nastupit će opći finansijski kolaps. Nijedna transakcija se neće moći vršiti dok oba doma Parlamentarne skupštine BiH ne potvrde izvršenje onoga što je utrošeno u 2019. godini. Ja mislim da ćemo ozbiljnu krizu u kojoj se nalazimo shvatiti tek u drugoj polovini decembra 2019. godine", rekao je Terzić za Klix.ba.

Podsjetio je na scenu iz posljednjeg dana 2011. godine kada je pod misterioznim okolnosima, gotovo pred samu ponoć, u parlamentarnu proceduru ušao dokument koji je nabrzinu usvojen kako ne bi nastupila potpuna paraliza institucija BiH 1. januara 2012. godine.

"Sada je situacija još gora, jer nemamo konstituisanu ni Parlamentarnu skupštinu BiH. Bez funkcionisanja komisija, odnosno radnih tijela, ne možemo govoriti o redovnim sjednicama nijednog doma Parlamentarne skupštine BiH. Pitanje je koliko neko želi da nastanu ozbiljni problemi u BiH. Svim političkim akterima koji sada učestvuju u razgovorima o formiranju vlasti poznato je šta se dešavalo 2011. godine i poznato je šta se moralo učiniti. Tada je prekršen i ustav, i zakon, i poslovnik. Prešutno je spriječen opći finansijski kolaps BiH", zaključio je Almir Terzić.