BiH
0

Terzić: Potpun dogovor o tri načela policije do početka septembra

NINA
Policijska reforma u BiH nema alternativu i vjerujem da ćemo postići potpun dogovor o tri načela policije do početka septembra, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Adnan Terzić tokom pauze današnjeg sastanka o reformi policijskih struktura u motelu Karaotok na Hutovom blatu.

Prema Terzićevim riječima, ta načela se odnose na organizaciju policije na državnoj i lokalnoj razini, finansiranje policije iz držanog proračuna, te policijske regije kojima entitetske granice neće biti smetnja.

Terzić je istaknuo da postoje realne šanse da se do sredine mjeseca septembra završi kompletna reforma, te je najavio da će idući sastanak održati na Bjelašnici, na kojem se očekuje stručni tim ljudi koji će dati prijedloge o osnivanju instituta za forenziku, instituta za obuku policije i agencije za upravljanje policijom.

Ministar sigurnosti BiH Bariša Čolak je rekao da je postignut određeni napredak, ali da se poštuje princip "dok sve ne bude dogovoreno, ništa nije dogovoreno". Također, odbacio je svaku mogućnost uplitanja visokog predstavnika u reformu policije.

Kako je kazao, uvjeren je da ovog puta visoki predstavnik neće nametati rješenje iz prostog razloga što to ne bi pomoglo, niti bi omogućilo početak pregovora o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji.

Unatoč njegovu nedolasku na prethodni razgovor na Mrakovici, ovaj put je došao i federalni premijer Ahmet Hadžipašić koji je naglasio da očekuje postizanje rješenje iako smatra da će trebati dosta raditi na tomu.