BiH
54

Terzić: Pogrešno je čekati da se neko u parlamentu smiluje i izglasa povećanje akciza

Piše: Er. M.
Adnan Terzić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Adnan Terzić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Vlada Federacije BiH imenovala je na današnjoj sjednici Adnana Terzića za vršitelja dužnosti direktora JP Autoceste FBiH. Tim povodom razgovarali smo s Terzićem koji nam je između ostalog rekao da je moguće napraviti ambijent u kome je rezultat siguran ako se Autoceste FBiH budu bavile stručnim stvarima, a ne politikom.

Terzić je kazao kako je svjestan da je imenovan na jednu od najzahtjevnijih funkcija u BiH i da ona ujedno predstavlja i izazov.

"Mislim da je Vlada FBiH jasno rekla šta želi svojom odlukom o imenovanju, a to je da se ubrzaju svi procesi. Mi imamo jasne potrebe, želje i mogućnosti kako da stvari krenu brže i efikasnije", rekao je Terzić.

Što se tiče prioriteta, istakao je kako je nužno da odbori evropskih banaka na svojim decembarskim zasjedanjima planiraju sredstva koja su već u nekoj fazi odobrena BiH.

"To će naravno biti uslovno. Smatram da bi bilo katastrofalno da propustimo ove sjednice odbora jer onda bi morali čekati šest mjeseci. To znači da se eventualni rok za izgradnju određenih dionica produžuje za godinu dana", kazao je Terzić.

Kao drugi prioritet naveo je da se moraju uozbiljiti stvari u samom javnom preduzeću Autoceste FBiH kao i da se ubrazaju svi pripremni radovi.

"Treće je da napravimo sistem u kojem se neće desiti prekidanje kada starta investicioni ciklus. Taj prekid je poguban za izvođače i bh. privredu, a mi nažalost već dvije godine to osjećamo na svojoj koži", rekao je Terzić.

S obzirom na to da su zastoji u cestovnoj infrastrukturi očigledni, Terzića smo pitali da li u skorije vrijeme možemo očekivati radove.

"Od svih ljudi s kojim sam razgovarao, prihvatajući ponudu, dobio sam garancije da svi oni žele da se kompletan proces ubrza. To znači da su i Vlada FBiH i svi politički subjekti koji čine parlamentarnu većinu za to. Nama preostaje samo da radimo i radom stignemo sve ono što smo propustili u posljednje vrijeme", kazao je Terzić.

Smatra da je moguće napraviti ambijent u kome je rezultat siguran ako se postave stvari tako da se Autoceste FBiH bave više stručnim stvarima, a ne politikom.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH oborio je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH koji je predložilo Vijeće ministara BiH, a kojim je predviđeno povećanje. Iz vladajuće koalicije kazali su da će BiH ako želi nastaviti izgradnju autoputeva morat se vratiti ovom pitanju jer bez akciza nema dalje gradnje autoputeva.

Terzić smatra da kako je pogrešno treba čekati da se bh. parlamentarci smiluju i na izglasaju povećanje akciza.

"Ukoliko želimo povlačiti sredstva evropskih banaka kristalno je jasno da bez povećanja akciza ne možemo dobiti potrebna sredstva. Povećanje akciza predstavlja političku svijest svih onih koji odlučuju o tome. Međutim, ako ne možemo doći do toga onda moramo tražiti alternativne načine. Sjediti i čekati da se u parlamentu neko smiluje i izglasa akcize mislim da je pogrešno", zaključio je Terzić.