BiH
0

Terzić: Otvara nam se realna šansa da 2008. budemo pozvani u NATO

FENA
NATO je u srijedu na samitu u Rigi pozvao Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Crnu Goru da se pridruže programu Partnerstvu za mir (PfP), koji predstavlja prvi nivo institucionalnog dijaloga s Alijansom.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Adnan Terzić je, komentirajući ovu informaciju, kazao kako mora priznati da je za njega to blago iznenađenje, „s obzirom na to da smo još od juna 2004. na tom stand-by aranžmanu i da su politike nekih zemalja NATO-a išle u pravcu da nas jednostavno ne žele u tom projektu, iako smo ispunili sve moguće tehničke uvjete da postanemo članica Partnerstva za mir“.

„Moram priznati da mađarski premijer, kad je bio prošle sedmice, najavio je da bi se mogao desiti ovako pozitivan rezultat, ali mi nismo do danas željeli da optimističkim najavama eventualno utičemo na konačan ishod“, kazao je Terzić novinarima danas u Sarajevu.

Istaknuo je kako mu je jako drago iz više razloga.

„Prvo, na kraju mandata mog Vijeća ministara ovo je dokaz da smo radili prave stvari u BiH i ostalo je još da sredinom decembra ispregovaramo konačno i Ugovor o stabilizaciji i pridruživanju i da ostavimo svoje pozicije drugima, ponosni da smo BiH jasno i precizno postavili da tračnice koje idu u evroatlantske integracije“, kazao je Terzić.

S druge strane, dodao je on, za BiH je izuzetno bitno zato što nam se otvara realna šansa da nastavkom reformi, aktivnim učešćem u institucijama Partnerstva za mir dođemo u poziciju da u 2008. godini, na sljedećem zasjedanju NATO-a, budemo pozvani u NATO.

„To više nije nerealan projekt. Normalno, treba puno raditi, treba uraditi još dosta bolnih stvari, ali je sve izvjesnije da je realnost poziva u 2008. godini prisutna“, kazao je Terzić.

Na kraju je, smatra on, jako bitno za cijeli region.

„Mislim da BiH, pošto nije pusto ostrvo, mora podržavati da region ide ispravnim pravcem. Mislim da je ovo i jedna poruka NATO- zemalja zemljama u regionu da naše insistiranje na evroatlantskim integracijama će se na kraju isplatiti“, kazao je Terzić.

Na pitanje šta znači uvjetovan prijem, s obzirom na to da je naglašeno da se očekuju od Srbije i BiH da u potpunosti sarađuju s Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY), Terzić je kazao da moramo nastaviti raditi na hapšenju najtraženijih ratnih zločinaca i da ovu odluku o prijemu niko ne shvati kao amnestiju za ono što moramo uraditi.