BiH
1

Terzić: Ostavku nisam podnio zbog hira

NINA
Adnan Terzić, predsjedavajući Vijeća ministra, izjavio je za današnji Dnevni list da zahtjev za razrješenje s dužnosti nije podnio zbog nekog hira ili ljutnje što neki zakon nije prošao.

"Činjenica je da ovo vijeće ministara nema adekvatnu podršku parlamentarne većine i ja jednostavno ne želim zauzimati mjesto nekomu ko tu podršku može imati. BiH nije u poziciji da čeka, nego moramo ići s još radikalnijim reformama. Objektivno sagledavajući ambijent u kojem vodim ovo vijeće ministara, jasno mi je da ne mogu preuzeti odgovornost za daljnje vođenje procesa u BiH", kazao je Terzić.

Terzić je navode da će, ako se vrati na mjesto premijera, izgubiti kredibilitet komentarisao riječima da je zahtjev za razrješenje s dužnosti podnio iz čisto ljudskih razloga zato što mu je jasno da na takav način ne može voditi reforme.

"Nisam ni došao na ovo mjesto da bih stekao neki kredibilitet. Mene zanimaju rezultati i zakoni kojima ćemo promijeniti društvo u BiH, a o tomu tko će što reći o Adnanu Terziću i njegovu kredibilitetu, zaista nemam vremena razbijati glavu", kazao je Terzić dodajući da neće nastaviti obavljati svoju dužnost ako Vijeće ministra ne bude imalo podršku parlamentarne većine za odluke koje donosi.

"Ljudi koji vode stranke dignu ruke za zakone i umjesto da oni prođu u Parlamentu, mi dopustimo da se oni mijenjaju i da se tupi oštrica reformi. To i jest jedan od ključnih razloga zbog kojeg sam tražio razrješenje s dužnosti", zaključio je Terzić.

Mirsad Kebo, državni ministar za izbjegle i raseljene osobe, kazao je da je potez premijera Terzića moralni čin koji će natjerati sve one koji sudjeluju u donošenju političkih odluka da o tome dobro razmisle.

"Ako nemate podršku, onda Vijeće ministara odlazi, a ako je imate, onda ona mora biti učinkovitija i mora se potvrditi u zakonima koji su krucijalni i bitni. Vijeće ministara djeluje kao tim jer smo sve zakone donijeli jednoglasno i niko se ne može opravdavati da nije sudjelovao u donošenju odluka. Ovo je razlog da stanemo i zapitamo se je li sve ovo dobro", kazao je Kebo.