BiH
0

Terzić na Generalnoj skupštini UN-a govorio o situaciji u BiH

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Adnan Terzić obratio se u srijedu u New Yorku Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN), saopćeno je danas iz Vijeća ministara.

On je u svom govoru izložio predstavnicima zemalja članica UN-a trenutnu situaciju u Bosni i Hercegovini, te perspektive BiH u procesu euroatlantskih integracija.

Terzić je pozvao zemlje članice UN-a da podrže kandidaturu BiH za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a 2010-2011. U New Yorku Terzić je razgovarao sa predsjednicom Generalne skupštine UN-a Hajom Rashid al Khalifaom o napretku u procesu reformi Ujedinjenih nacija.

Predsjedavajući Terzić se u okviru svoje posjete UN-u susreo i sa generalnim sekretarom NATO-a Jaapom de Hoopom Schefferom, s kojim je razgovarano o perspektivi ulaska BiH u NATO program Partnertvo za mir, kroz prizmu skorog NATO samita koji će se održati u novembru ove godine u Rigi.

Terzić je u New Yorku imao više bilateralnih sastanaka. Razgovarao je s ministrom vanjskih poslova Turske Abdulahom Gulom, premijerom Italije Romanom Prodijem, premijerom Crne Gore Milom Đukanovićem, predsjednikom Albanije Alfredom Moisiuem, predsjednikom Makedonije Brankom Crvenkovskim, premijerom Slovačke Robertom Ficom, kao i sa ministrom vanjskih poslova Finske, zemlje koja trenutno predsjedava EU, Erkkijem Tuomiojom.

U Misiji Bosne i Hercegovine pri UN-u primio je predstavnike Američkog jevrejskog komiteta i tom prilikom poklonio im specijalno izdanje Hagade.

Svoj boravak u New Yorku iskoristio je i za susret sa glavnim administratorom UNDP-a Kemalora Dervishem sa kojim je razgovaraoo nastavku saradnje između institucija Bosne i Hercegovine i UNDP-a, kao i o mogućnostima pokretanja projekata regionalnog karaktera.