BiH
0

Terzić i Umez razgovarali o budućim modelima saradnje i pomoći Japana BiH

NINA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Adnan Terzić razgovarao je danas u Sarajevu s ambasadorom Japana u BiH Itaruom Umezuom i predstavnicima Japanske banke za međunarodnu saradnju o budućim modelima saradnje i pomoći Japana našoj zemlji.

Japanski ambasador je zadovoljan što s hardverske može preći na softversku pomoć BiH, odnosno što nakon direktne humanitarne pomoći našoj zemlji Japan sada može prijeći na institucionalnu te pomoć u razvoju sektora privrede i biznisa.

Predsjedavajući Terzić pozvao je stručnjake iz Japana da pomognu BiH u stvaranju atmosfere i uslova koji će učiniti BiH privlačnom za direktna strana ulaganja za firme iz Japana.

U razgovoru je ukazano na ključnu namjeru BiH da u idućem razdoblju ispuni razvojnu PRSP strategiju te je iskazano uvjerenje da će u tom smislu vlada Japana pružiti pomoć kao što je činila i dosad.

Predstavnici JIBA-e potvrdili su svoju zainteresovanost da BiH pomognu u razvoju njenog transportnog sektora kao ključne bazne pretpostavke za budući razvoj.